Kristoffer Spone og KNS representerte Norge i Champions League i 2014

«Allsvenskan» i seiling

Som andre skandinaviske nasjon starter Sverige i år sin egen mesterliga i seiling. Også i Norge finnes det planer.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeide med et antal seilforeninger starter Svenska Seglarförbundet nå «Allsvenskan» i seiling. Hovedpartner er Svenska PostkodLotteriet.

For to år siden startet tyske Segel Bundesliga, som nå består av to divisjoner med 36 klubblag. 2014 fulgte Danmark eetter med 18 lag i Sejlsportligaen. Til 2015 sesongen kommer nasjonale klubbligaer til å starte i Sverige, England, Nederland, Italia og USA.

De tre besta klubblagene fra hver nasjon, inkludert Norge vil kvalifisere seg til Sailing Champions League som planlegges på Sardinia i september.

Klubbene er sentrale for seilsporten. Her går man på seilskole, trener som jolleseiler og har familiebåten. Men kappseiling skjer nestan alltid som enkelt seiler eller som eget team, mens man i mange andre idrettsgrener kjemper for sin forening i en nasjonal liga. Slik blir det nå også i seiling og konseptet mesterliga har allerede hatt stor suksess i flere land.

Seilingen blir enkel og lett tillgjengelig i båter som drives og eies av Allsvenskan. Dessuten virker det som om media har lettere for å forstå seiling når det finnes en allsvensk tabell som viser hvordan det går i løpet av sesongen.

- Det er utroligt kult at vi endelig får til en nasjonal regattaserie mellom klubbene i Sverige. En serie som skal kåre Sveriges beste seilforening, men som også skal øke aktiviteten i klubbene og dermed øke tillgjengeligheten til vår sport. Et mål vi også deler med vår hovedpartner Svenska PostkodLotteriet, sier SSF:s sportssjef og forbundsdirektør Stefan Rahm.

Allsvenskan drives av Svenska Seglarförbundet i tett samarbeide med klubbene. Derfor blir det satt sammen en styringsgruppe med to representanter fra de deltagende klubbene samt en representant fra Svenska Seglarförbundet.

Foreningene kan melde seg på til ALlsvenskan fraem ti 20. februar. Et lag består av intill 15 personer som kan/skal rotere i løpet av sesongen. Alle må ha vært medlemmar i sin forening i minst 12 måneder før første start.

Regattaene er planlagt til 22-24 mai i Saltsjöbaden, 14-16 august i Malmö og 11-13 september i Stenungsund. En regatta pågår fra fredag kl 14:00 til söndag 15:00 (seneste tid for start). Allsvenskan ska seiles i seks helt nye J/70. Disse blir også tilgjengelig til trening for de klubblag som deltar i Allsvenskan.

Champions League arrangeres 17-19 september av Yacht Club Costa Smeralda på Sardinia.

Også i Norge er det planer om en mesterliga i seiling:

- Seilsporten trenger fornyelse. Jeg er helt enig i at vi må få dette til i Norge også, sa seilerpresident Tor Møinichen etter finalen i Champions League i 2014. - Vi har faktisk hatt det på dagsorden siden vi hørte om den tyske ligaen på Ledermøtet i NSF i mars i Sandefjord. 

Som vi nevnte på åpningen av MM, er NSF og KNS i gang med planlegging av en slik serie i Norge. Vi sa da 2016, men vi får se om vi ikke kan få til noe i 2015, selv om det i 2015 ikke blir i den endelige formen.  Vi vil holde Seil-Norge løpende a jour med planene, og ønsker alle innspill velkommen, sier Møinichen.

Den nye generalsekretæren i KNS, Anders Kristensen uttalte i et intervju i Seilas ifjor at han ønsket at KNS ville gå i bresjen for ligaseiling i Norge og foreningen har senere søkt om tippemidler for å anskaffe to J/70 til dette formålet. 

Kristoffer Spone sier i sin rapport fra regattaen i København der han og KNS laget med Christen Horn Johannessen og Børre og Sigurd Hekk Paulsen tok en sterk 4. plass blant 24 topplag fra hele Europa:

Norge burde komme i gang med Sailing League. Det er ikke noe å vente på. Helt utrolig bra konsept hvor klubbene vil kjempe om heder og ære. Vi vil se  unge seilere satse, unge alene,  sammen med eldre erfarende seilere,  og vi vil se eldre toppseilere som satser. Landslaget/OL seilere burde også stille for sine klubber. Med en slik satsning på Sailing leage vil vi alle møtes på like premisser, utveksle erfaringer og heve nivået på norsk seiling. Danskene og Tyskerne bruker sin nasjonale league til å utdanne startere og banedommere.