Tar en «Magdahl»

Jentene på «Team SCA» gjør som treneren gjorde i 2009 og seiler bort fra målet. Magdahl har klokketro på beslutningen

Publisert Sist oppdatert

«Team SCA» foretok tirsdag et radikalt kursvalg ved å slå seg nordover mot Taiwan. Til tross for at dette var å seile seg vekk fra etappemålet i Auckland, fikk jentene følge av Bouwe Bekking og karene i «Brunel». Denne beslutningen krever mot og sterk tro fra jentene, men nitide studier i værkartene sammen med navigasjonstreneren Aksel Magdahl før start viser et lavtrykk øst for Taiwan som skal gi mer vind og en bedre vinkel på veien sørover i Stillehavet.

Til å begynne med så det ut til at de to båtene tapte stort i forhold til konkurrentene, men også Bouwe Bekking regner med at hver eneste nautiske mil man investerer i dette kursvalget vil betale seg. Om 3-4 døgn vil man se hvordan kursvalget vil slå ut. Jentene mener at man i verste fall vil ligge likt med de fire båtene som har valgt et sørlig spor, og i beste fall langt foran. Aksel Magdahl tror det er et for beskjedent anslag og har klippetro på at jentene har truffet riktig.

Også VOR meteorologen Gonzalo Infante har tro på kursvalget. - Så langt tyder værmodellene på at de to har gjort et riktig valg, men det kan ta 6-7 dager, kanskje mer, før vi vet sikkert, sier han.

SCA og «Brunel» har allerede hatt uttelling. Ved posisjonsrapporten kl 0340 idag er avstanden mellom disse og de fire båtene i sør mer enn halvert.

Rekkefølgen:

1. Abu Dhabi, 4630 nm til mål, 7 knop

2. Mapfre + 0.7 nm, 7 kn

3. Dongfeng + 2.7, 7 kn

4. Alvimedica + 2.7, 7 kn

5. Brunel + 66.9, 19 kn

6. Team SCA + 67.1, 19 kn

Mange vil huske at «Ericsson 3» som Aksel navigerte til seier på den 5. etappen fra Qingdao til Rio i 2009 valgte en lignende stategi, om enn lenger syd, da han han med full støtte fra skipperen Magnus Olsson valgte å gå alene østover i Stillehavet etter å ha passert Fiji-øyene. Noen dager i intens spenning fulgte, men så fikk laget sin forventende uttelling og «Ericsson 3» sikret en sensasjonell seier i Rio etter ikke å ha rukket starten i Qingdao. Bouwe Bekking, skipper på «Telefonica Blue» klamret seg til det som den gang var den aksepterte sannhet for seilas i Sydishavet, at den som kom først mot sør og fanget jetstrømmen, hadde halve seieren i lomma. Det viste seg da å være dramatisk feil og «Telefonica Blue» var sist i mål.

Nå har kanskje Bekking lært. I hvert fall tør han ikke å slippe jentene som har Magdahl som læremester.

February 10, 2015. Leg 4 to Auckland onboard Team SCA. Day 2. The team look comfortable and strong as they make a bold move and tack north.
«Brunel» og «Team SCA» får uttelling i nord.