KAPP HORN: Selfie fra Kapp Horn; Nandor Fa og Conrad Colman har rundet som bakerste båt.

Rapport fra bakerste båt

Bakerste båt i Barcelona World Race har rundet Kapp Horn.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: «Spirit of Hungary» har rundet Kapp Horn og er bakerste båt i Barcelona World Race.

Mens seilerne i lederbåten «Cheminées Poujoulat», Bernard Stamm og Jean Le Cam, har 2300 nautiske mil igjen til mål i Barcelona World Race, har ungareren Nandor Fa (61) og newzealenderen Conrad Colman (31) i båten «Spirit of Hungary» akkurat rundet Kapp Horn og ligger 4700 nautiske mil bak Stamm og le Cam.

Og mens de to i tet var grundig forberedt da de stilte til start, hadde Fa nettopp fått sjøsatt sin egenkonstruerte IMOCA 60. Inntil en uke før start hadde Fa heller ingen partner, men i siste liten stilte unge Colman opp. Og da startskuddet gikk for Barcelona World Race, hadde de ikke en gang forsøkt å jibbe en gennaker.

Nå seiler de i sin 10. uke og har satt kursen nordover i Atlanterhavet.

250 nautiske mil før de rundet Kapp Horn, skrev Colman:

Farten er vår venn

«Rått… Vakkert… Fryktinngydende. Det er vanskelig å finne de rette ordene for hvordan vi har det akkurat nå. Vi seiler i det som sannsynligvis er vår siste lavtrykk-passasje i Sørishavet, og i de siste 18 timene har vi hatt stødig 20 m/sek med vind og kast opp i 25 m/sek. Bølgene, som har vært høye i ukesvis, har vokst til enorme hav-fjell. De er 8–10 meter høye, og vokser som høye tårn bak oss. På toppen bryter de og bråker som brusende torden.

Farten er vår venn, for i det bølgen bryter, tar den også tak i båtens hekk og vi sklir unna den brytende toppen som en smidig danser som er lett på foten; en danser som egentlig kjemper for livet. «Spirit of Hungary» er sliten og knirker når hun treffer bunnen av bølgedalen. Etter alle sømmene vi har sydd for å forsterke seilene, alt blodet vi har sølt, all svetten som har dryppet og den mangelfulle søvnen, skal de bli en lettelse å runde Kapp Horn og sette kursen nordover i det relativt trygge Atlanterhavet. Etter å ha vært omgitt av endeløse bølger og glidende fugler, skal vi atter se tankbåter, containerskip, flyvefisk og anløpshavner.

Men når det er sagt, vil det bli trist å forlate dette iskalde og uvennlige farvannet. Der ute kan vi kan stå på dekk og skrike ut våre ord og være sikre på at ingen hører og at det ikke vil være noe ekko. I vår moderne verden er det virkelig sjelden at man må være hundre prosent selvforsynt og ansvarlig uansett hvilke omstendigheter som måtte inntreffe. Den rå naturen har også sin fascinerende vakre side.»

Båten foran dem ligger nå ute i havet på høyde med Rio de Janeiro, mens lederbåten seiler mellom Kapp Verde og Kanariøyene. Knivingen i Barcelona World Race er ikke mellom båtene, men kanskje i like høy grad mot elementene og om bord….