Buzios har rent vann og ligger 176 km øst for Rio

Flytt OL-regattaen til Buzios!

Det sier den kjente brasilianske seileren og idrettspolitikeren Lars Grael.

Publisert Sist oppdatert

Lars Grael er ingen hvem som helst i Brasils seilermiljø. Som bror av Torben Grael og med to OL-medaljer på egenhånd teller hans mening i brasiianske seilsportskretser. Nå tar han til orde for å flytte den olympiske regattaen i 2016 til Buzios, 176 km øst for Rio, der vannet er rent og favannet ideelt for seilng.

Dette utspillet kommer kort tid etter at også ISAF har truet med å flytte OL-regattaen utenfor Guanabara Bay. ISAF competition manager Alastair Fox sier at dette kan bli resultatet dersom politikere og myndigheter ikke trapper opp anstrengelsene med å rense opp i bukten der seilasene er planlagt.

– Om vi så må seile alle seilasene utenfor bukten, også finaleseilasene, er det noe vi må vurdere, sier Fox.

– Vi kommer til å følge situasjonen tett og kommer til å gi våre anbefalinger, selv om krav kanskje er et mer riktig ord, for å være sikre på at noe skjer, sier han.

Fox foreslår at tre av banene legges rett utenfor munningen til bukten, ute i selve Atlanterhavet og at disse kan benyttes til alle seilasene. Tre baner som er planlagt inne i bukten, kan i så fall komme til å ligge ubenyttet.

I desember 2014 fastslo medisinske eksperter at en resistent «superbakterie» det var umulig for seilerne å gardere seg mot, hadde vært registrert  i Guanabara Bay, ifølge AP.

Selv om banene flyttes må seilerne uansett gjennom det sterkt bakterie- og avfallsbefestede området på vei til og fra marinaen der båtene skal ligge og som har kloakkutslippene fra Rio som nærmerste nabo. Når seilerne må hoppe i vannet før de trekker båtene på land eller etter at de har satt dem ut, kan selv den minste rift i huden gi mulighet for alvorlige infeksjoner.

Også Erling Lorentzen, som vi tidligere har intervjuet i Seilas i forbindelse med denne  problemstillingen, har uttalt at det beste ville være å flytte regattaen til Buzios.