Konstruktøren Jan Herman Linge ombord på Soling N 1 «Darling» under en regatta på Hankø

Den første Soling til 50 års jubileum

Den første Soling har tatt den 3000 km lange reisen fra Oslo til Castiglione delle Pescaia der VM arrangeres 50 år etter at båten så dagens lys.

Publisert Sist oppdatert

Soling feirer i år 50 års jubileum med markeringer under verdens- og europamesterskapene for klassen, men underlig nok, uten noen planlagte markeringer i Norge, Solingens hjemland. Det var i 1964 og 1965 at Jan Herman Linge avsluttet designdetaljene for Soling etter at vennen Finn Chr. Ferner hadde ønsket en rekrutteringsbåt til den kostbare 5.5 meteren. Prototypen ble bygget i tre hos Aanon Kittelsen i Risør, mens de første platsbåtene ble bygget hos Lysakerbedriften Selco. Den første regattaen med Soling på startlinjen fant sted i Horten under KNS Landsregatta i 1966, men båten ble altså ferdigstilt året før, i 1965.

Produksjon kom raskt igang, først i Norge og Skandinavia, men etter hvert også i resten av verden. Særlig etter at Soling høsten 1966 deltok med hell i det internasjonale seilforbunds konkurranse om ny olympisk 3 manns kjølbåt i Kiel, og i 1967 ble bekreftet som ny OL klasse i 1972, ble det fart i sakene.

I løpet av de første syv årene ble 2551 båter bygget og det er antatt at det totalt er bygget 4000 båter, alle med former fra den samme masterpluggen. Det har resultert i at båter bygget med mer enn 30 års mellomrom kan konkurrere på samme nivå. Etter å ha ligget nede har klassen hatt sin renessanse i Norge de siste årene med aktive klasser i Tønsberg og Arendal.

I løpet av denne 50 års perioden har Soling vært OL klasse i 28 år, fra 1972 til 2000, og det vakte oppsikt da klassen ble tatt av det olymiske programmet etter OL i Sydney der lansering av matchseiling i kombinasjon med fleetseiling var en stor suksess. Her tok de norske seilerne Herman Horn Johannessen, Paul Davis og Espen Stokkeland bronse etter at danske Jesper Bank og tyske Jochen Schumann hadde kjempet helt til mållinjen om gullmedaljene i finalen. Dansken var bare få centimeter foran.

I sitt 50. år er klassen still going og under årets VM i Castiglione della Pescaia, Italia fra 21. til 28. mai deltar 50 båter fra 15 nasjoner. Av andre jubileumsarrangementer kan nevnes  EM i Berlin fra 12. til 19. september samt sør- og nordamerikansk mesterskap.

I VM deltar Lars Ingeberg med to spanske paralympiske seilere, samt de norske seilerne Mathiesen, Sandvik og Gulbrandsen fra Asker og Pran, Ormestad og Baar fra Tønsberg.