38. Trofeo Princesa Sofia på Mallorca

Siren Sundby & Co melder seg på medaljekampen

Siren Sundby & Co melder seg på medaljekampen

Publisert Sist oppdatert

– I dag har jentene plukket de mulighetene som har bydd seg, samtidig som de har seilt sikkert og konservativt under vanskelige og ustabile vindforhold, forteller det norske Yngling-lagets trener, Thomas Guttormsen.

Vinden blåste på Yngling-banen fra land med 10–11 m/sek styrke, og dette medførte slengete vind og mange vindhull. Dette taklet Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed godt.

– I første seilas lå de nede på 23. plass, men seilte seg kraftig opp ved å gå riktig på banen og endte på 10. plass. I 2. seilas ledet de i en hel time, men tapte så mye, før de igjen seilte seg opp – denne gangen til en 3. plass. I dagens siste seilas endte de på 6. plass, forteller Guttormsen.

– Det er morsomt å registrere denne fremgangen, men vi må ikke bli oppesen. De har altfor få timer i båten til å være stabile, og de har mye å hente på det tekniske og på kommunikasjonen om bord, sier Guttormsen.

Selv om det etter fem seilaser bare er fire poeng opp til 1. plassen, er det Yngling-lagets mål er å komme til den avsluttende medaljeseilasen på fredag. Der får kun de 10 beste delta.

SOLID AV MOBERG. En annen som seiler mot medaljeseilas, er Peer Moberg. Bortsett fra en tjuvstart i dagens andre seilas, er dårligste plassering til nå en 10. plass. Dette gir en 14. plass sammenlagt med tjuvstarten som tellende. Når den strykes, blir det garantert ensifret.

– Peer har trent mye og har opparbeidet den nødvendige stabiliteten, sier Thomas Guttormsen.

Også 49eren med Christopher Gundersen og Frode Bovim seilte godt i dag, men var uheldige og tredde seg inn i en båt som kullseilte rett foran dem. Det tapte de mange plasser på. Med 14., 5. og 6. plass i dag er de klare for morgendagens gullfinale.

UHELDIGE JANNICKE STÅLSTRØM. Jannicke Stålstrøm ledet en av dagens seilaser med over 500 meter i RS:X-klassen, men seilte seg inn i et vindhull. Konkurrentene så dette, og de kunne passere henne på kantene med 25 knops fart.

– En forferdelig opplevelse, kommenterer Guttormsen.

5. og 7. plass i de to andre seilasene viser imidlertid at hun har ting på gang. Med 23. plass sammenlagt er hun klar for gullfinalen i morgen.

De øvrige norske brettseilerne er mer beskjedne. Thea Kamilla Moholt hadde en 32. plass og to ikke fullførte seilaser i dag, og ligger på 63. plass.

Blant guttene er Vegard Johan Eimind best med en 60. plass, mens Eivind Sinding-Larsen og Sebastian Wang-Hansen følger på 86. og 98. plass.

NEDOVER I LASER. Stian Tuv og Kristian Ruth, som startet så godt på Mallorca, har hatt en dalende resultatutvikling, men begge er likevel klare for gullfinalen. Kristian Ruth ligger på en 47. plass etter serien 45-39-20 i dag, mens Stian har falt ned til 67. plass. 48-39-45 var serien hans. Med 67. plass er han akkurat på riktig side av gullstreken.

Alle de norske Laser Radial-seilerne havnet derimot på feil side av streken, og de må alle seile sølvfinale. Elin Samdal er nr. 53, Cathrine Gjerpen nr. 54 og Anette Melsom Myhre nr. 64.

470-jentene har heller ingen grunn til å rope et hurra. 58. og 61. plass er verken Monica Rodal/Mathilde Thorleifsson eller Tina Løken Nilsson/Lina Beyer Strømquist fornøyde med.

ENSLIG NORSK DRAKE i TOPPEN. Også i Drake-klassen er Norge representert, og der gjør eneste norske båt det godt. Jan Erik Dyvi seiler sammen med et fransk mannskap, og med den foreløpige serien 15-35-7-8 ligger de på en sterk 8. plass sammenlagt i det 70 båt store feltet.

Onsdag er det spådd litt svakere vind enn tirsdag; 6–7 m/sek vestlig vind. Retningen er den samme som i dag, noe som vil bety nok en dag med krevende forhold med vindhull og vindskift i og med at vinden blåser langs land eller fra land – avhengig av hvor i Palma-bukten de ulike klassene seiler.

Bortsett fra i Yngling- og Finnjolle-klassen, som fortsetter med fleetseilaser, deles alle klassene nå inn i to; et gull- og et sølv-felt. Onsdag og torsdag vil seilasene foregå med denne fordelingen. Fredag er det så de 10 beste i hver klasse som møtes til medaljeseilaser.

For Norges del er sjansene for å nå medaljeseilas størst i Yngling og Finnjolle, og nok en gang viser det seg at det er rutine som er utslagsgivende når det kommer til stykket. Verken Siren Sundby eller Peer Moberg er nye i gamet. Jannicke Stålstrøm kan også være kapabel til å nå medaljefinalen, og med litt tur kan også Christopher Gundersen/Frode Bovim i 49er klare det.

Enda et hakk tøffere blir det nok for Krustian Ruth og Stian Tuv i Laser.

OPTIMISTISK FØR ONSDAG. – 6–7 m/sek passer Ynglingen perfekt, mener Thomas Guttormsen og er med utgangspunkt i det optimistisk med hensyn til onsdagens seilaser.

– Jentene har mye å hente teknisk ennå, og 10–11 m/sek som vi hadde i dag, var klart i overkant. Litt mindre vind passer bedre, sier han, men understreker at det er svært kort mellom suksess og fiasko i klassen. Feltet er meget tett, og det skal ikke rare feilen til før man raser nedover på resultatlisten.