Corponor Offshore Race 2007

Vind fra alle kanter i årets første shorthanded-race

Vind fra alle kanter i årets første shorthanded-race

Publisert Sist oppdatert

– Ja, utfordringen blir hva vi skal gjøre med løpet; om vi skal seile full bane eller en avkortet bane, slik at vi skal komme i mål før maksimaltiden – kl 2100 lørdag 12. mai, som krever at båtene har en gjennomsnittsfart på mer enn 3,5 knop, sier Rise.

I morgen tidlig vil de sende et fly over banen – som går helt ut til Værøy – for å se an forholdene, og først etter flyturen vil beslutningen om hvor de 24 deltagende båtene skal seile. Det egentlige løpet er Bodø–Karlsøyvær-Værøy–Fleinvær-Bodø – tilsammen 113 nautiske mil.

TRACKING PÅ INTERNETT. Alle deltagerne har trackingbokser og kan følges fra minutt til minutt på regattaens «liveside».

– Vi er litt usikre på hvor god GSM-dekningen er halveis ut til Værøy, så det kan hende boksene faller ut i en periode når båtene er lengst fra land, sier Rise.

Boksene registrerer imidlertid båtens posisjon hvert 10. minutt, og disse dataene lagres i boksen. Når den så får kontakt med GSM-nettet igjen, vil den sende fra seg posisjonene. Foruten å følge båtene i trackingbilde, kan man slå på funksjonen for slepestrek og se hvor båtene har seilt, og man kan slå på funksjonen for LYS-beregning, for å simulere situasjonen når det tas hensyn til LYS-tallet.

SØRINGA’N FAVORITTER. Vi er veldig godt fornøyde med at lederen av SEILmagasinet Shorthanded Ranking, Tor Hove, er kommet for å delta. Og han må nok finne seg i å være blant favorittene, sammen med en annen søring, Eilert Kamfjord. Hove seiler en Elan 340 sammen med Tommy Hågensen fra Tromsø, mens Kamfjord – nr. 4 på rankingen – deltar sammen med Svein M. Sørensen i en First 40.7, også han fra Tromsø.

Men også fjorårets vinner – Bodøs egen Asbjørn Øveraas – stiller opp. Han har solgt vinnerbåten fra i fjor – en Linjett 33, men deltar sammen med den nye eieren, Olav Taraldsen.

INTET FASITSVAR. En ting er å være favoritt, en annen sak er å takle det været som er spådd. Med vind som skal gå fra øst til vest, kan det bli en stor utfordring å plassere seg riktig. Rise mener dog at nordlendingene ikke har noen fordel i så måte.

– På denne banen har man ikke så mye glede av lokalkunnskap. Det er en vindskygge rundt Landego, men den er velkjent. Strømmen er tidevannsstyrt, men svært rotete, og det er ingen som har svaret på hvordan den vil oppføre seg, sier Roy Rise, som selv skal delta i sin CG 365 sammen med Johan Anbdersen fra Soon.

Det seiler i to klasser der skillet går ved LYS 1,19. Det hele starter med en «Vorspeil-regatta» utenfor Bodø kl 1130 i morgen fredag.

Regattaen teller i SEILmagasinet Shorthanded Ranking med vekttall 1.