Oppfordrer LYS-systemet til risikabel shorthandedseiling?

Seilmakeren Doublehanded 2007

– Jukser ikke, men Ludvig Daae er enig med Skaaret

Publisert Sist oppdatert

– Bavaria 42 Match ble lansert som en båt der man kunne velge mellom en spinnaker- eller en gennaker-løsning, og det var tilrettelagt med beslag og opplegg for føring av gennakerbom fra starten av. Det er derfor ikke en båt det er gjort gennakertilpasninger til i etterhånd, sier Ludvig Daae. Han avviser derved Skaarets beskyldninger om juks blankt.

Ludvig Daae rigget til gennaker på sin Bavaria 42 Match i fjor da regelen var at lengden på baugsprydet kunne være 33% lengre enn J-målet.

– Da dette ble endret, etter min mening av et inkompetent styre i NORLYS, til å være 1,2*J-målet, måtte jeg sette meg ned og finlese reglene, og det var da jeg oppdaget at Bavaria 42 Match faktisk ble lansert med både et spinnaker- og et gennaker-alternativ. Dette er det tilrettelagt for i form av originale beslag på båten, og jeg har fått bekreftet av den norske importøren at så er tilfelle, sier Daae.

Ved at gennaker-utstyr er originalt rammes ikke båten av J*1,2-regelen, men kan ha den lengden på baugsprydet båten er konstruert for å ha.

– Baugsprydet mitt er 1,5 meter langt, eller 33% lengre enn J-målet, sier Daae, som synes Skaaret burde satt seg bedre inn i dette forholdet før han sablet løsningen ned som juks ogf fanteri.

– Men når det er sagt, sier Daae, – er jeg helt på linje med Per Ottar Skaaret. Slik LYS-systemet fungerer nå er det en klar fordel å seile spinnaker, og at det er slik er betenkelig med tanke på sikkerheten. For meg er det utelukket å seile shorthanded med spinnaker på en 42-foter, sier han.

Fordi han har stor gennaker og langt baugspryd er han noenlunde konkurransedyktig, mener han, men båter med gennaker og baugspryd etter den nye regelen på 1,2*J er sjanseløse, er hans klare oppfatning.

– Hadde Karl-Otto Book og Leif Martin Drange fullført i Seilmakeren Doublehanded i sin First 40.7 med spinnaker og likt måltall som oss, er jeg ganske sikker på at de ville ha slått oss på lensen tilbake fra Stavanger til Bergen. De hadde allerede tatt godt innpå oss da de brøt, sier Daae.

– Hva mener du skal til for å gjøre det likest mulig å velge spinnaker eller gennaker?

– I stedet for å gi fratrekk for gennaker, noe som gir skjevheter dersom det er mye bidevind, burde man kunne få seile med så stor gennaker som mulig på et dertil egnet og langt baugspryd. En gennaker vil uansett aldri kunne bli like effektiv som en spinnaker, sier Daae, som mener at dagens regel er en katastrofe.

– Det henger ikke på greip at man har sikkerhetskurs og legger opp til sikrest mulig seiling, når man har en regel som oppfordrer til risikabel seiling, sier Ludvig Daae.