Søk i arkivet

Færderseilasen 2007Bråstopp og omstart ved Slemmestad

VO 70-båtene som seiler rundt jorden i Volvo Ocean Race, er verdens raskeste enskrogbåter, men i løyværsforholdene i Oslofjorden hjelper ikke det. Kong Harald og mannskapet hans om bord i FRAM XV har hentet opp og passert VO 70en til Ericsson Racing Team, og ligger først i feltet av enskrogbåter, som nå har kurs for Drøbaksundet. Aller først ligger katamaranen CAMILLA med Ole Martin Vordahl.

Normalt skulle de store båtene vært langt avsted allerede, men slik er det ikke denne gangen. Akkurat nå ligger et hav av seil og dupper i en vindstille Oslofjord. Noen søker mot land for å søke etter vind, andre har stukket ut korteste vei mot Slemmestadgrunnen – hvilket vil si midtfjords.

Nå ligger de fleste og dupper, bortsett fra båtene som startet sist og er lengst nord i fjorden. De seiler ennå på en vestsørvestlig bris, som ikke er noen typisk solgangsbris hva retning angår, og dette gjør at de aktre båtene tar igjen de fremste, og det går mot samling av hele feltet ute ved Slemmestad.

Vinnere og tapere er det altfor tidlig å snakke om, men generelt har det til nå vært de små båtenes race – det vil si de båtene i en klasse med lavest måltall. Mye kan imidlertid skje i løpet av natten. Kvelden – og ikke minst natten – er ennå ung!

Hva de kan vente seg i natt blir neppe noen vindfull revolusjon. Seilerne må klamre seg til et håp om at det kommer en nattebris, men med kjølig vann – i beste fall 18 grader – blir det liten temperaturforskjell mellom sjø og land, noe som igjen gir svak nattebris – om noen.

Fortsetter vinden som nå, og det er motstrøm i Drøbaksundet, blir det garantert mange ankere og dregger som kommer i bruk. For strømmen vil for manges del være større i mot enn båtens fart. Dermed vil farten over grunnen være negativ.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen