Færderseilasen

Høytrykksfærder!

Høytrykksfærder!

Publisert Sist oppdatert

– Solgangsbris! Det er håpet alle Færder-deltagerne klamrer seg til, men utifra det meteorologene sier, blir effekten av soloppvarmingen over Østlandet og Sørlandet svak. Og om det kommer noen solgangsbris som resultat av dette, så kommer den sent – og den kommer svakt.

Det betyr at det kan bli en svært stille start ved Aker Brygge når båtene legger av gårde klokka 1200 og utover. Kanskje står det et lite vindfelt innerst i havnebassenget – et vindfelt som blir forårsaket av at Oslo by blir varmet opp og luften over byen stiger til værs, slik at kjøligere luft fra fjorden trekker inn mot land. Det kan gi krusninger på sjøen aller innerst.

Kanskje strekker ikke dette feltet seg lengre ut enn til Dyna fyr.

FINN VINDFLÆRENE. For båtene som skal kjempe seg mot Slemmestadgrunnen, gjelder det sannsynligvis å finne vindflærene langs Bærum- og Asker-landet som kan oppstå på grunn av termikk-effekten der. Etter hvert som dagen blir eldre og klokka strekker seg mot ettermiddag, kan det så hende at solgangseffekten vil fylle hele fjorden med vind.

De som starter sent på dagen vil følgelig ha en fordel, for båtene som starter først, vil etter all sannsynlighet ikke komme så langt avsted i vindstilla. I så måte kan det hende vi i år vil se et usedvanlig samlet felt ta seg utover fjorden på kryss i en lett sønnabris utpå ettermiddagen.

KJENN STRØMMEN. I disse forholdene vil strømmen i Drøbaksundet spille en avgjørende rolle, og avhengig av når man kommer dit, gjelder det å bli klar over om man har den med eller mot. Er den i mot, er det seiling tett i fjæresteinene som gjelder. Er strømmen med, må man søke midtfjords, men er det svak vind, må man vurdere hvor langt ut man vil gå – ikke minst om det er mer vind langs land på grunn av termikk-effekten.

STILLE NATT? Når mørket kommer, vil sønnavinden – om den kommer – dø ut, og nattebrisen fra nord overta. Men ettersom solgangseffekten er svak og det ikke står noe nordlig vindfelt i høyere luftlag, vil neppe heller nattebrisen bli voldsomt mye å skryte av. Temperaturen i vannet er dessuten foreløpig ikke altfor høy – 17–18 grader – slik at forskjellen på temperaturen over land og i sjøen om natten ikke vil være så stor – og følgelig ikke utløse noe særlig med termikkeffekt.

Det kan med andre ord bli en svært stille natt i natt.

Og så spørs det da hvor langt båtene er kommet lørdag formiddag. Da varmes atter landet opp til å bli varmere enn sjøen, og temperaturforskjellen setter luften i bevegelse – til noe som heller ikke denne dagen spås å bli spesielt frisk vind.

HA TÅLMODIGHET. – Hold deg langs land, kan være et stalltips for denne Færderseilasen. Sannsynligheten for at du finner vind er sannsynligvis størst der. Havner du i vindstilla midtfjords, så kan du bli liggende der lenge.

Og uansett – i Færderseilasen 2007 vil det være tålmodighet og høy solfaktor som gjelder!

Det kan bli en svært langdryg affære! Men, når det er sagt: Meteorologene kan ta feil. Det har de gjort før, og værgudene vil alltid være selvrådende.