Færderseilasen 2007

Rekker noen frem?

Rekker noen frem?

Publisert Sist oppdatert

Et par tre hundre båter har allerede tatt beslutningen: Vi kommer aldri til å nå frem, og bryter. Resten strever seg fortsatt sørover i lite vind, men for hver time som går med dårlig fart mot mål svinner håpet om å rekke tidsgrensen.

Båtene som nå for eksempel befinner seg ved Filtvet nå og skal ut til Tristeingrunnen, må holde en gjennomsnittsfart i resten av løpet på rundt 4 knop. Og det er vel de færreste båtene som gjør. Noen avkortning gir ikke seilingsbestemmelsene anledning til.

IKKE ALT SVART. For alle deltagerne er det dog ikke helt svart. Skøytene som startet fra Son har hatt vind i hele natt og befinner seg nede ved Tristeingrunnen ved Færder, så skal noen ha sjanse til å komme i mål tidsnok, må det være dem.

For alle de andre blir det imidlertid en kamp mot klokka. Heldigvis snudde strømmen i natt og rant sørover, og det i kombinasjon med et lett nordadra, fraktet en stor gruppe båter sørover til Filtvet. Oppildnet av dette var mange ved godt mot i morgentimene.

En gruppe båter kom seg også ut fra Filtvet og fanget et større vindfelt på Breidangen, og de fremste rapporteres nå å være ved Bolærne.

Om det som nå er av vind vil holde, er det store spørsmålet. Varslene er ikke optimistiske; de spår lite eller ingen vind. Flau vind, kaller meteorologene det.

TIME OUT. I løpet av de nærmeste timene vil det nå bli klarere for flere og flere at maksimaltiden vil være utenfor teoretisk rekkevidde, selv om båten seiler maks skrogfart. Og da blir nok valget enkelt etter hvert.

Det vil rett og slett ikke være mulig å komme i mål.

For arrangøren KNS er det å håpe at flest mulig av dem som bryter tar turen til Horten, slik at alt som er forberedt der får et publikum lørdag kveld. For det vil være ytterst få av dem som seiler, som vil rekke festen.