America’s Cup

Alinghi vant med ett sekund

Alinghi vant med ett sekund

I en av de mest spennende finaleseilasene i America’s Cups historie avsluttet Alinghi den 32. utgaven med å sirke seg den femte seieren. America’s Cup blir dermed i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Matchen startet med en agressiv prestart der Alinghi ledet opp til det første toppmerket. I jibbeduellen i nedoverbakke klarte kiwiene å seile forbi forsvareren og ledet med 14 sekunder på bunnmerket.

NERVER. På den siste kryssen klarte kiwiene å pådra seg en straff etter at Alinghi holdt dem under layline og måtte vike litt i det de faktisk gikk aktenom Alinghi. Alinghi rundet først og en skulle tro at det hele dermed var avgjort.

Men kiwiene ga seg ikke. Men det gjorde vinden. På den siste lensen døde vinden og dreide neste helt, men ikke på den siden som Team New Zealand hadde valgt.

– Det som skjedde var at TNZ frigjorde seg fra straffen de fikk rett før runding på siste kryss først rett før målgang, og det var det som kostet dem seieren med 1 sek fordi de ikke fikk opp farten nok før Alinghi skle inn i mål i le. For Alinghi skjedde det at de gikk fra styrbord halser lens til styrbord halser full kryss hundre meter fra mål og vinden løyet samtidig - slik at TNZ plutselig befant seg til lo og derved foran Alinghi som plutselig tapte hele sitt komfortable forsprang på 130 m! Alinghi fikk imidlertid opp siget i båten akkurat tidsnok til å skli i mål før TNZ greidde å aksellerere igjen å ha tatt strafferundingen, forteller Birger Kullmann, som så den spennende finalen ringside.

MARGINER. Alinghi kom seg i mål 1 – ett – sekund foran Emirates Team New Zealand.

- Stemningen her nede er helt vanvittig. Det er som tre Holmenkollsøndager på en gang, og det på en vanlig arbeidsdag, forteller Birger Kullmann.

Dermed er det 32. America’s Cup avgjort. Alinghi vant med 5-2. Det neste America’s Cup blir også i Europa. Heldigvis.