ISAF-VM i Cascais

Nordmennene sliter i mye vind

Nordmennene sliter i mye vind

Publisert Sist oppdatert

Både Elin Samdal og Kristian Ruth har klart å forsvare sine kvote-plasser fra i går i dagens seilaser i henholdsvis Laser Radial og Laser. I tillegg har Peer Moberg i Finnjolle, som startet sine seilaser i dag, en kvote-plass inne.

Både Samdal og Ruth hadde en brukbar og en mindre brukbar seilas i dag. Elin Samdal åpnet med en 11. plass og avsluttet med 20. plass. Kristian Ruth hadde 10. og 36. plass. I Laser Radial er Elin Samdal nå nr. 21 i mesterskapet og nr. 17 nasjonsmessig. 19 OL-plasser skal deles ut i Laser Radial. Ruth er henholdsvis nr. 60 og 25. I Laser er det 29 plasser det seiles om.

BEST. – Den som til nå har gjort det relativt sett best, er uten tvil Peer Moberg i Finnjolle, mener Espen Guttormsen.

Superveteranen på det norske laget klarte en 7. og en 12. i sine heat, og innehar med det en 15. plass i mesterskapet. Nasjonsmessig er han nr. 12. 19 Finnjolle-plasser skal deles ut.

– I motsetning til hva norske seilere er kjent for; å seile fort i gampevind, er dette norske VM-laget langt bedre i lett vind. Vi har fokusert mye på lett vind. En av grunnene er rett og slett at laget har mange ferske seilere som mangler rutine. En annen grunn er at det er stor sannsynlighet for lite vind i Bejiing, sier Guttormsen.

I dagens seilaser har det blåst fra 20 til 25 knop, og det har vært skvalpete sjø oppå ganske store havdønninger fra siden.

– Ikke akkurat forhold vi har så mye trening i, sier Guttormsen.

KOM SKJEVT UT. Det norske Yngling-laget kom bokstavelig talt skjevt ut i dette VMet. De ble påført en straff i starten og måtte innlede kryssen med en 720-vending. Det er ikke akkurat noe godt grunnlag å legge ut i et så sterkt felt på, i en seilas der regjerende OL-mester Shirley Robertson seiret, mens lagvenninnen Sara Ayton sørget for dobbelt britisk i første seilas.

Det norske laget med Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed endte på 20. plass. I den andre seilasen var de oppe på 10-11. plass, men seilte seg ifølge Guttormsen godt ned på 2. bidevind. I mål ble de nr. 16.

Med 19. plass sammenlagt er de nr. 13 nasjonsmessig. 10 OL-plasser seiler Ynglingene om.

KLAR FOR GULLFINALE. Star-seilerne har unnagjort 6 seilaser, og med 25. plass er Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen klare for gullfinalen. Noen OL-kvote-plass er foreløpig ikke innen rekkevidde. 11 plasser skal deles ut i Cascais, og det norske Starbåt-laget er 17. beste nasjon.

Espen Guttormsen er imidlertid ikke pessimist ennå.

– Seilasene her nede har avslørt at de to er «sylferske» på kryss i mye vind i denne klassen, og det er ikke så mye å hente inn på lensen når alle planer. I morgen er det imidlertid meldt betydelig mindre vind, og jeg har godt håp om at gutta skal klatre på listen da. Det er ikke så langt poengmessig opp de de bakre OL-plassene, sier han.

I MORGEN. Værmeldingen for morgendagen lyder på 4–5 knop vind på formiddagen, økende til 13-14 utpå ettermiddagen.

– Det er perfekt, sier Guttormsen som ikke har gitt opp håpet om at seilerne skal ha kvalifisert inn 6 norske OL-plasser i dette VMet.

I morgen har Star-seilerne hviledag, mens nye, norske aktører i sving vil være Christopher Gundersen og Frode Bovim, Vestfjorden/Soon i 49er, og brettseilerne Jannicke Stålstrøm, Horten og Vegard Johan Eimind fra Arendal i RS:X. Av disse er det først og fremst Stålstrøm det knyttes størst håp til.