Søk i arkivet

Norske OL-håpYnglingene klare for Kina

Siren Sundby, Alexandra Koefoed og Lise Birgitte Fredriksen er endelig seilere på heltid, og her er deres ferske nyhetsbrev med erfaringer fra Cascais. Neste uke starter de i Prøve OL i Kina.

VM i Cascais i juli var vårt første VM sammen og endelig som fulltidsseilere!

Stedet er kjent for å alltid ha nok vind og vi var forberedt på et VM i kuling. Kanskje vi skulle få plane med ynglingen? Det ble variable forhold gjennom hele mesterskapet. Vi seilte mest på bane fire, der vi ofte ble liggende midt mellom to vinder og hadde store variasjoner i vindstyrke og retninger. Veldig vanskelige forhold og det ble mye jojo seiling for alle båtene.

TOMMELTOTTER. Vi hadde mye fokus på å få båten til å gå i vanskelige bølger og mistet en del fokus rundt på banene. Målet vårt var å nasjonskvalifisere til OL, noe vi ikke greide. Ser vi på resultatlisten i ettertid, ville vi vært der vi forventet dersom vi ikke hadde hatt ti tusen tommeltotter innimellom. Det ble litt hektisk ombord til tider, som kollisjon og 720 i starten, spinnaker under båten i en runding og midtgasten i vannet. En av styrkene våre er at vi tåler å gjøre feil, det er nettopp det vi lærer av.

I VM lærte vi hvor viktig spenningsnivået er. Det blir en utrolig morsom og spennende prosess fremmover for å finne hvordan vi tre samarbeider best i konkurransesituasjon. Lite tid før start gjør at vi jobber fokusert og målrettet for å rekke alt vi skal før starten er i gang, og da er vi skikkelig på hugget!

TRAVELT. Siste seilas ble vi tatt i tyvstart og måtte gå ut på toppmerket. Vi dro da inn, rigget ned båten på slep og skulle akkurat til å heise i krana. Så fikk vi beskjed om at løpet var annullert og vi kunne starte igjen. Da var det bare å kaste seg rundt, og under slep ut til banen rigget vi båt, tok på seil, skjøter og blokker, kledde på oss og rakk en matbit. Starten gikk og vi var med på spillet hele veien. Dette er et veldig ekstremt eksempel, men vi skal ta med oss følelsen vi hadde videre.

Før VM start hadde vi hatt en lang treningsperiode og gikk rett på måling av båt uten en ordentlig pause vekk fra Cascais. Til neste gang skal vi huske på dette og ha en pause vekk fra mesterskapsstedet og komme rett før innmåling og start, så vi får litt ekstra mesterskaps kribling i kroppen.

KONTROLL. Vi har god kontroll i mye vind. En dag hadde vi 40 knop på toppmerket og 30 knop nederst på banen. Det er MYE vind! Første merke rundet vi som fjerde båt. Første båt som går rundt på lensen er Shirley Robertson - vinner i OL i Athen. Vi klarer oss veldig bra helt til jibben. Da fikk vi vår første kineser sammen og Sirens første noen gang. Skipperen har god jollefeeling, noe som gir utrolig bra kontroll på lens i mye vind, men gastene var litt bekymret da hun hoppet ut på kjølen for å rette opp båten.

Resten av seilasen holdt vi oss på bena og var eneste båt med spinnaker oppe alle tre lensene. Spinnakeren må jo opp - det er nemlig en utrolig kul følelse og plane nedover hele lensen med en Yngling. Åtte i mål med en kineser og båten full av vann er en godkjent start i sterk kuling!

HELTID. Nå er vi endelig fulltidsseilere og klare for mange timer kvalitetstrening. Båten skal gå av seg selv, så vi kan bruke alt fokus på hva som skjer rundt oss på banen. Første stopp er Kina og Prøve OL, deretter blir det EM i Tyskland, og så masse trening i Miami, før VM i februar. Vi gleder oss!

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen