The Melting Arctic

Solberg på nye eventyr på Grønland

Solberg på nye eventyr på Grønland

Eventyreren Knut Espen Solberg er nok en gang på plass på Grønland med seilbåten JOTUN Arctic. Denne gangen er målet med turen til isødet å dokumentere klimaendringer, og ekspedisjonen er allerede godt i gang med å ta vitenskapelige prøver. Denne gangen har blant annet med seg Mini-seiler Erik Braarud og seilmaker Hans Martin Halvorsen. 

Publisert Sist oppdatert

I juni kastet Knut Espen Solberg nok en gang loss fra Norge og satte kursen for Grønland. Sist gang forsøkte han å seile gjennom Nordvestpassasjen. Nå skal eventyreren bidra til å dokumentere klimaendringene i det sårbare området og hvordan det har endret livet for inuittene.

ENDRINGER. - Det har vært lite fokus på hvordan klimaskiftene har forandret inuittenes livsvilkår. Man har stort sett konsentrert seg om hvordan den vestlige kulturen har invadert deres levesett. Vi skal se på hva de endrede klimaendringene gjør med inuittene, og hvordan dette igjen påvirker oss, sier Solberg.

Klimaendringene på Grønland har også påvirkning på klimaforholdene i Norge. Samtidig som han ønsker å ha et antropologisk fokus på sitt nye prosjekt, har han også involvert biologer og havforskere. Med JOTUN Arctic og en mindre følgebåt skal de sanke informasjon og gjøre målinger langs vestkysten av Grønland. Resultatene skal kunne gi ny kunnskap om issmeltingen og tempoet det skjer i.

SERIØST. Solberg har blant annet med seg den anerkjente klimaforskeren Helge Drange, professor og leder ved Bjerknessenteret og G.C. Rieber klimainstitutt ved Nansen-senteret i Bergen.

- I løpet av to uker har vi målt temperatur og salt i havvannet som strømmer inn i og ut fra Discobukten på Grønlands vestkyst. Både båt og mannskap har vært ideell for problemfri gjennomføring av måleseriene, noen som har vart flere døgn i strekk, i godt- og ruskevær. Målingene vil gi et bilde av smeltingen av deler av grønlandsisen, og således være med på å avdekke effektene av global oppvarming, sier Drange.

SEILERE MED. Solberg har selv merket endringene på den korte tiden han har vært borte fra Grønland.

- Allerede siden sist jeg var her i 2005 har det skjedd store endringer i naturen. Foreløpig kan vi konstatere at temperaturen har økt vesentlig, men hvor mye er fortsatt for tidlig å si. Det som imidlertid er klart, er at vi står overfor store omveltninger for samfunnet her oppe, sier Knut Espen Solberg.

De som er med på The Melting Arctic prosjektet er Hans Martin Halvorsen (26), Tor-Viggo Mikalsen (46), Helge Drange (42), Erik Braarud, (33), Chis Debicki (29) og Einar Børresen (34). Du kan møte dem i dette videoklippet.