Ny giv i X-99-klassen

Satser mot VM i Norge i 2009

Satser mot VM i Norge i 2009

Mange spådde X-99-klassen en snarlig død etter at arvtageren X-35 bleintrodusert, men så er ikke skjedd. Selv om klassen har hatt en litendown de siste årene, satser klubben nå, med nyvalgt leder Jon Stensletti spissen, på VM i Åsgårdstrand i 2009.

Publisert Sist oppdatert

– Litt klein, men absolutt oppegående. Slik karakteriserer Bjørn Vadholm tilstanden i X-99 Klubben, etter at han har vært på klasseklubbens årsmøte, der Jon Stenslett ble valgt til leder.

– Han er nykommer i klassen, men en sann entusiast og full av gode ideer, sier Vadholm.

STØRRE SPREDNING. De siste årenes noe labre aktivitet i klassen har ført til større spredning av flåten, som tilsammen teller 39 båter i Norge. Nå ligger flåtens tyngdepunkter på Østlandet, i Bergen og i Kristiuansund.

I tillegg er det 20 båter på den svenske vestkysten, og en av planene til det nye styret er å dra i gang en skandinavisk serie som består av Færderseilasen, Hankø Race Week, Tjørn Runt og ett arrangement til på den svenske vestkysten.

– Med tilsammen 59 båter har klassen et godt potensiale til å få til noe spennende, mener Bjørn Vadholm.

VM I ÅSGÅRDSTRAND. Et viktig insitament for den norske klassen er at VM skal arrangeres i Åsgårdstrand. Det er det andre VMet for X-99 i Norge. Forrige gang, da Sandefjord var vertsskap, deltok det 59 båter, og at det er ventet et tilsvarende antall til Åsgårdstrand, vitner om at klassen, som er en ISAF-godkjent, internasjonal klasse, er høyst oppegående.

I år gikk VM i København, til neste år i Medemblik i Nederland og så de norske seilernes store mål; i 2009 i Åsgårdstrand.

FARTSFYLT. At X-99 er en spennende og fartsfylt båt, mener Bjørn Vadholm til fulle ble demonstrert under Hovdan Skagen Race, der to X-99er ble nummer en og to over all.

– Fra Brofjorden til Skagen bedrev to X-99er match racing med spinnaker i 15 til 18 knops fart, mens de andre konkurrentene hadde tatt ned spinnakeren. Det bekrefter til fulle at X-99 er en fantastisk unnavindsbåt som planer fort, sier Vadholm.

X-99enes seilas er dokumentert på Sail Tube i Del 1 og Del 2.