Vendee Globe

Historisk soloseilas på trappene

Historisk soloseilas på trappene

Onsdag var det 20 år siden en av verdens mest ekstreme regattaer ble lansert. Neste år stiller minst 25 soloseilere til starten på Vendee Globe - non stopp jorden rundt med bare en seiler om bord. Det er rekordmange seilere og rekordmange nye båter.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange regattaer som kaller seg verdens hardeste, tøffeste, mest ekstreme og en haug andre superlativer. Men det er bare en som egentlig kan smykke seg med tittelen innen shorthandedseiling og det er Vendee Globe.

GALSKAP. For 20 år siden seilte noen gale franskmenn jorden rundt non stopp uten noen form for ekstern assistanse. Neste år stiller seilere fra hele verden opp på startlinjen for å konkurrere om ikke bare seieren - men også om å fullføre. Det er fortsatt langt færre mennesker som har seilt jorden rundt non stopp enn det er mennesker som har klatret opp på Mount Everest.

Neste år er det ti seilere som ikke er franskmenn av de som foreløpig har meldt seg på. Regattaen har aldri vært så internasjonal, samlet så mange talentfulle seilere eller så mange nye båter.

HELTER. Starten går 9. november fra Les Sables d'Olonne, og det kommer til å være minst en million mennesker i race village. Vendee Globe seilere er like store som fotballspillere er i England.

Det er ikke bare listen av seilere som er imponerende. Utrolige 16 nye Open 60 båter er bygget for Vendee Globe og to har fått en fullstendig refitt for å være klar. Transat Jaques Vabre som starter om under en måned blir prøvesteinen for både båter og seilere.

PÅMELDTE. Disse 25 har så langt meldt seg på - flere kan komme til:

Yannick BESTAVEN (Fra)

Jérémie BEYOU (Fra)

Arnaud BOISSIÈRES (Fra)

Dee CAFFARI (GB)

Samantha DAVIES (GB)

Kito De PAVANT (Fra)

Michel DESJOYEAUX (Fra)

Jean-Pierre DICK (Fra)

Yann ELIES (Fra)

Mike GOLDING (GB)

Marc GUILLEMOT (Fra)

Derek HATFIELD (Can)

Sébastien JOSSE (Fra)

Roland JOURDAIN (Fra)

Jean LE CAM (Fra)

Armel LE CLEAC'H (Fra)

Anne LIARDET (Fra)

Jonny MALBON (GB)

Loïck PEYRON (Fra)

Vincent RIOU (Fra)

Bernard STAMM (Switz)

Alex THOMSON (GB)

Dominique WAVRE (Switz)

Steve WHITE (GB)

Rich WILSON (USA)