ORC International

Ønsker ny regel velkommen

Ønsker ny regel velkommen

Otto Backe, seiler og X-Yachts forhandler i Norge, ønsker den nye regelen fra ORC velkommen og mener at norske seilere nå har en unik mulighet til å henge seg på en ny regel til riktig tid. Han ser for seg en tredeling av seil-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Otto Backe har både fulgt med og deltatt ivrig i de siste årenes debatt rundt måleregler. Hans førsteinntrykk av den nye ORC International og ORC Club er at den virker som en god regel for båter som er serieprodusert etter 2000 og seilere som har kommer seg et steg videre fra klubbregelen LYS.

RIKTIG VEI. - Den nye regel favoriserer båter som har høy stabilitet og mye seilføring, og det er riktig vei å gå, sier Backe.

Han ser for seg en tredeling av seil-Norge med den nye regelen. LYS for de som seiler regatta nå og da, ORC Club for de som er ivrige og i dag havner i det som kalles R-klassene, og ORC International, samt entype som X-35, Farr 40 og lignende, for de få aller ivrigste.

- ORC Club bør være veldig godt egnet som måleregel for ivrige regattaseilere. Her har vi en totalls måleregel som gir et langt mer rettferdig resultat i lange regattaer som Watski Skagerrak TwoStar og Hollenderen, enn et entalls system som LYS, sier Backe til SEILmagasinet.

SAMARBEID. Han håper arrangørene i begge de to regattaene begynner å bruke ORC Club til neste år. Etter hans mening er LYS veldig godt egnet for de som seiler en og annen regatta på klubbnivå i løpet av et år. Men de som satser litt og hele tiden forsøker å optimere båtene sine etter endringene i LYS, bør vurdere å rykke opp en måleregel.

- De stadige endringene i LYS de siste årene er laget for å holde kostnadene nede. I stede gjør endringene sitt til at det blir veldig dyrt for de som vil tilpasse seg de nye reglene. De som gjør dette bør heller gå over til ORC Club, sier Backe.

Det nye samarbeidet mellom NORLYS og NORC ser han som en unik mulighet til å få innført den nye regelen og sørge for at seilerne havner i rett måleregel.

- Men det gjenstår selvfølgelig å se om hva slags måltall de forskjellige båtene får med den nye ORC regelen, sier Backe.