Watski Skagerrak TwoStar

Rekordpåmelding, venteliste og mange X-båter

Rekordpåmelding, venteliste og mange X-båter

Deltagerlisten i Watski Skagerrak TwoStar har nå passert 200, og av dem står 41 på venteliste. Det er flere seilere enn det noen gang har vært så lenge før regattaen, noe som sammen med tredoblingen i Seilmakeren Doublehanded. bekrefter at interessen for shorthanded-seiling er større enn noensinne. Og blant båtmerkene som seiles, er X-Yachts desidert mest populær.

Publisert Sist oppdatert

Spådommen om at kravet om sikkerhetskurs for begge deltagerne om bord skulle ta kvelertak på Watski Skagerrak TwoStar, har ikke slått til. Fulltegnet deltagerliste på fire timer og nå en rekordlang venteliste tyder på noe helt annet.

X-YACHTS i FLERTALL. Betraktes hele deltagerlisten under ett, viser den at det er X-Yachts’ modellutvalg som er mest populært blant shorthanded-seilerne – eller sagt på en annen måte: Det er X-seilerne som er de ivrigste shorthanded-seilerne. Hele 39 båter fra det danske verftet er til nå påmeldt, og det er mer enn dobbelt så mange som for neste båtmerke, som er Bavaria med 18.

Det virkelig store regattafeltet ser ut til å bli i X-99. Per i dag er hele 11 båter påmeldt, men – hele syv av dem står på venteliste. Smetter imidlertid alle inn – og erfaring fra tidligere år har vist at mange (faktisk alle) på ventelisten er kommet inn – kan dette bli tidenes største entypefelt i Watski Skagerrak TwoStar.

SPENNENDE FLERSKROG-FELT. Flerskrogseilerne var litt misfornøyd etter årets Watski Skagerrak TwoStar ved at de startet 10 timer etter de andre båtene. Til neste år vil de starte sammen med de andre, og denne nyheten har åpenbart slått godt an.

Ni flerskrogbåter er på plass på deltagerlisten, og blant dem er det fire ulike Dragonfly’er og to av den lynraske typen SeaCart 30.

FLERE NYE BÅTTYPER. Watski Skagerrak TwoStar 2008 vil gi det norske seilmiljøet den første følingen med båttyper som benyttes i de store racene i utlandet. To Class 40-båter er påmeldt – begge med norsk mannskap.

Også de lenge bebudete Landmark 43ene vil forhåpentlig vise seg frem i WS2S. Tre av dem er i alle fall påmeldt. At landslagstrener-brødrene Espen og Thomas Guttormsen stiller til start i en splitter ny Archambault 40 vil ogsåp bli lagt merke til.

HP 1030 er en ny, svensk båttype som får norgespremiere under WS2S. Det er en superrask båt tegnet av Jacob Vierø – av mange kjent som spaltist i SEILmagasinet.

Også den helt nye Sun Fast 3200 (prøveseilt i SEILmagasinet i nyeste utgave som er i handelen 20. november) skal vise hva den duger til ute i Skagerrak til sommeren. Båten er spesialdesignet med henblikk på shorthandedseiling, og den er spådd å kunne bli en stor klasse. Den er derfor imøtesett med stor spenning.

Verdt å merke seg er også at det til start i WS2S stiller hele fire eksemplarer av nye Elan 410 (også den prøveseilt i neste utgave av SEILmagasinet).

Den nye franske båten RM 1200 vil også være et interessant bekjentskap – om den kommer med. Foreløpig står den nokså dypt nede på ventelisten.

MANGE «SCHVÆRINGER». Per Ottar Skaarets imponerende aleneseiling i hans X-50 har tydeligvis inspirert flere til å ta utfordringen det er å seile en så stor båt shorthanded.

For å være ekstra godt skodd til neste år, har Skaaret fått med seg Knut Frostad, og de vil måtte bryne seg på Hanse 540, Hanse 470, Hanse 461, Grand Soleil 50, First 50, Oceanis 50, Baltic 52 (over all vinner i 2007) og to X-46ere. Også kong Haralds IMS 50, FRAM XV, er påmeldt med brødrene Bjørn og Kjell Arne Myrann, men det er vel sådd noe tvil om de til syvende og sist vil stille til start med den…?

ÅTTE UTENLANDSKE LAG. Til nå er det påmeldt åtte utenlandske – to fra Danmark og seks fra Sverige – men her vil det ventelig komme flere. Utenlandskvoten er tilsammen på 50 båter.

– Som vanlig vil denne kvoten bli redusert og justert etter interessen fra utlandet. Den første justeringen vil vi gjøre etter nyttår, og da vil norske seilere på ventelisten få sin første mulighet til å slippe inn på deltagerlisten, sier Lars-Erik Larsen i Fredrikstad Seilforening, som arrangerer Watski Skagerrak TwoStar.

PÅ VENTELISTE. Det er full anledning til å sette seg på ventelisten til regattaen fortsatt. Det koster ikke noe, og det er nå eneste mulighet om du skal ha håp om å få delta til neste år.

Om utenlandskvoten blir justert ned eller seilere på deltagerlisten trekker seg, vil deltagerne på ventelisten – ovenifra og nedover – bli tilbudt plass.

Har du med andre ord en fjern idé om å delta i Watski Skagerrak TwoStar 2008, bør du sette deg på venteliste nå.

LITT FACTS. Topp 10 når det gjelder båtfabriukat som er påmeldt til Watski Skagerrak TwoStar:

  1. X-Yachts, 39 båter
  2. Bavaria, 18 båter
  3. Hanse, 14 båter
  4. Dufour, 12 båter
  5. Bénéteau, 12 båter
  6. Elan, 9 båter
  7. Grand Soleil, 5 båter
  8. J/Boats, 5 båter

  9. Arcona, Dehler og Jeanneau, Dragonfly 4 båter

De mest populære enkeltbåtene er:

  • 11 båter: X-99
  • 5 båter: Dufour 34
  • 4 båter: Bavaria 35 Match, Dufour 44, Elan 410, First 40.7, Hanse 370, X-332, X-362
  • 3 båter: Finngulf 39, Grand Soleil 37, Landmark 43, Mini Transat, X-382, X-43