Transat Jacques Vabre

Tett blant Open 60ene

Tett blant Open 60ene

Tirsdag ettermiddag begynte de første Open 60ene å renne inn over TJVstartlinjen i Brasil. Franske Michel Desjoyeaux og Manu le Borgne påFoncia vant prestisjekampen i Open 60 klassen. De gjorde det dessutenmed stil. 

Klassereglene i Class 40 tillater ikke at seilerne får hjelp fra såkalte værroutere mens de seiler regatta. Det gjør oppgaven mye vanskeligere og utmattende for seilerne om bord.

EN EKSTRA. En værrouter på land er nesten like godt som å ha en egen navigatør om bord. I Open 60 klassen er det lov og de fleste båtene bruker mye penger på akkurat denne tjenesten. De leier tjenestene til værguruen og bruker mange timer med satelitttid i løpet av regattaen for å diskutere forskjellige muligheter.

HELT. Årets vinner av Transat Jacques Vabre er en av Frankrikes store seilhelter og statusen til Michel Desjoyeaux blir ikke mindre etter denne seieren. Tidligere har han vunnet blant annet Vendee Globe, the Transat og Route du Rhum.

Denne gangen seilte han sammen med Manu le Borgne på Foncia.

De brukte ikke værrouter under regattaen fordi de gjerne ville trene på Vendee Globe - jorden rundt non stop solo som starter neste år.

RASKE. De brukte 17 dager 2 timer 37 minutter og 7 sekunder på seilasen over Atlanterhavet og 13 av dagene brukte de gennaker.

- Vi gikk 90 minutters vakter på dekk for å holde konstentrasjonen opp og få tid til å studere været, sa Desjoyeaux etter målgang.

En time senere gikk neste båt over linjen.