Najadverftet åpner nytt verft

Najad klar for avansert produksjon i Åmål

Najad klar for avansert produksjon i Åmål

Åmål (SEILmagasinet): Det var en stolt Alfred van Wincoop, Najadverftets eier og leder, som i dag kunne invitere til offisiell åpning av verftets nye produksjonsfasiliteter på Åmål. Fra og med mandag støper Najad sine egne skrog – ved bruk av avanserte metoder i store, imponerende lokaler. SEILmagasinet var på plass.

Publisert Sist oppdatert

I 2005 kjøpte nederlenderen Alfred van Wincoop Najadverftet. Og siden den gang har man virkelig sett en tydelig endring fra Henån-verftet. Endringene er helt tydelig i designet av båtene, men også en volumendring for det svenske verftet: i 2005 omsatte Najadvarvet for 140 millioner svenske kroner. Tallet i år er nærmere 280.

Najad har aldri støpt sine egne skrog, de siste årene har de fått skrogene produsert i Danmark, men verftet så behovet for å gjøre dette selv for to år siden. Dermed begynte de først å se etter hvor fabrikken skulle ligge, og endte opp i Åmål som ligger inntil Vänern i Dalsland – midt i Sverige.

Så etter to år står fabrikken klar og den er stor og imponerende. Det som van Wincoop la trykk på under sin åpningstale, var at Najad nå går inn i en ny tid med avanserte produksjonsmetoder. Alle skrog og dekk på en ny Najad i fremtiden, vil være i vakuuminjisert epoksy.

Dette har mange fordeler, ifølge van Wincoop, blant annet stor styrke, liten vekt og ikke minst miljømessige fordeler: både for båtbygger og for miljøet generelt.

Najadverftet har det siste året utdannet 40 personer som skal arbeide i Åmål og i 2008 vil ytterligere 40 bli ansatt på Najads Åmål-avdeling. Målet er å produsere 200 skrog i året.

Idag var det sjampanje og store ord fra Länshøvdinger og båtbyggere – på mandag er det epoksystøpte Najadskrog som gjelder i Åmål. 

Najad skal fortsatt produsere i sine lokaler på Henån, men her blir det kun innredning av båtene. Resten blir gjort i Åmål før båten blir transportert til saltvannsnære Henån. 

Les mer om Najadverftet i SEILbåtkatalogen 2008 som kommer i januar.