Veien til OL

Peer med medaljemål

Peer med medaljemål

Peer Moberg kan se tilbake på et 2007 der alle hans Finn-jollemålble nådd. Det neste nå er OL i Bejing og han fokuserer kun på treningog regattaer i lettvindsspekteret. 

Allerede tidlig i 2007 bestemte Peer Moberg seg for at hans hovedmål for Finnjolle-seiling var OL i 2008. Valget innebar også at han fokuserte på å bli best under de forholdene som er vanlig på regattabanen. 

• Seilbanene i Kina har normalt svært lite vind og det er lette seilforhold

• Det gir fordel til en seiler som ikke er for tung.

• Da er det bedre å veie 10 kilo mindre enn 10 kilo for mye

• Seilene må være tilpasset forholdene. Da er det viktig å trene og finne de beste seilene for disse forholdene

• Man må trene maksimalt på de forhold som er på OL-banene.

OL KLAR. - Derfor var min fokus i 2007 å være best under slike forhold. Jeg har ikke tid og muligheter til å teste seil og utstyr som skal være best under alle seilforhold. Min konsentrasjon har vært å finne det beste utstyret for OL. Jeg fant tidlig at det i 2007 var tre seilaser med stor internasjonal deltagelse som hadde de forhold jeg mener ligger tettest opp til OL, sier Moberg.

I Verdenscupen i Miami vant han, Europmesterskapet kunne han ikke seile på grunn av arbeidsforpliktelser, mens i Prøve-OL ble han nummer 3. Moberg kvalifiserte også Norge inn i Finn-jolle klassen i 2007.

- Ser man bort fra VM som ble arrangert under de minst OL-typiske forholdene som mulig - var jeg topp 12 i alle seilaser i 2007.

PENGENE STYRER. - I 2007 ble det enda klarere at det også i Finnjolle er pengene som styrer. Det gjelder særlig arbeid med seil. Noen seilere, nasjoner eller klubber investerer millionbeløp i utvikling og testing av nye seil for Finnjolle - rettet særlig mot OL-seilasene. Jeg vet det særlig skjer i England og Sverige - og det er nærmest utrolig hvilke investeringer som brukes. Seilmakere er med i alle konkurranser og på trening og det testes stadig nye seil.

- Resultatene fra testingen er hemmelig og fører til en bedrøvelig utvikling for klassen - og for seilsporten. De rike som har mer enn nok midler til å bruke en million på å teste og utvikle nye seil - gjør det. Vi andre får ikke tilgang til informasjonen. Finnjolleklassen er også så liten at det neppe kan være lønnsomt å utvikle helt nye seil.

- Jeg har ingen som helst mulig til å investere et beløp på fra 500.000 til 1 million på utvikling og testing av nye seil.

BRUKT. - Det som i tillegg skjer er at under testing av seil blir vi andre brukt som referanser uten at vi egentlig får den hele og fulle sannheten om hva som foregår. Vi ser at noen seilere skifter seil ofte og at seilmakere er med over alt. De tiskes og viskes - og jeg føler at vi blir brukt i en test der vi skal bare være referanser.

- Jeg har bestemt meg for ikke la dette påvirke mine planer og mine private vurderinger av seil og utstyr. Jeg mener det beste er å utnytte de resurser og de gode hjelpere man selv har - å finne det utstyret som man selv mener er det beste under de resurser man rør over. Faren er om man blir for utstyrfokusert. Det er dog mannen i båten som seiler - ikke seilene.

PLANER. Mobergs planer for 2008 er å følge det samme løpet som han fulgte i 2007.

I første kvartal har han fokus på Verdenscupen i Melbourne, Australia og VM i Australia.

- I tillegg skal jeg trene sammen med andre toppseilere og finne fram til den beste treneren. Jeg skal også forsøke å redusere reisingen som både tar tid og er dyr.

TAKKER. - Seiling er teamarbeide og uten et utrolig støtteapparat hadde et mål om et nytt OL ikke vært mulig. Min klubb KNS har vært selve motoren i støtteapparatet og uten KNS hadde det knapt vært mulig å satse. Særlig gjelder det klubbens sportssjef Tom Knutsen som er den viktigste personen. Jeg håper at jeg kan gjøre noe igjen for KNS og Tom - og jeg vet at en medalje i OL ville hengt høyt.

- Uten unison støtte fra min familie - andre eliteseilere - sponsorer - Norges Seilforbund og ikke minst OL-Toppen, Norges Olympisk Komite - hadde det å satse ikke vært mulig, sier Peer Moberg.