Norsk Optimistjolleklubb tenker nytt

Alder ut – modenhet inn i ny klasseinndeling i Optimist

Alder ut – modenhet inn i ny klasseinndeling i Optimist

Norsk Optimistjolleklubb (NOK) går nye veier når de til neste sesong rokker ved den godt innarbeidete aldersbestemte klasseinndelingen. I 2008 spiller alderen mindre rolle for hvilken klasse det skal seiles i. Det nye kriteriet er hvor du er på utviklingsstigen som seiler, og de nye klassene heter C, B og A.

Publisert Sist oppdatert

– Norsk Optimistjolleklubb ønsker at alle våre seilere skal ha det gøy og få utvikle seg og konkurrere ut fra egne ferdigheter og ikke som tidligere kun basert på hvor gamle de var. Klasseinndelingen tidligere var tilpasset seilerne som startet i 7-9-årsalderen og hadde en normal progresjon, heter det fra NOK.

Den gamle klasseinndelingen med rekrutt (til og med 10 år), yngste (11-12 år) og eldste (13-15 år) hadde den svakheten at mange seilere som begynte sent å seile, fort mistet interessen fordi at de i kraft av sin alder måtte seile mot langt mer erfarne seilere.

– Samtidig hadde seilere som ble gode i ung alder, begrenset med muligheter for å konkurrere med like gode og bedre seilere, og utviklingen som seiler blir ikke så god som den kunne vært, mener NOK.

NY KLASSEINNDELING. Med dette som bakteppe har de derfor etablert en helt ny klasseinndeling for sesongen 2008.

Klasse C er for seilere under 11 år og eldre første års seilere. I denne klassen rangeres det ingen resultatliste og alle skal få premie.

Klasse B er for seilere fra 11 til 15 år med god seilerfaring, men begrenset regattaerfaring. Klasse B seiles i Norges Cup og regattaer innen kretsen og det lokale miljøet, og det gis premie til alle deltagerne. Premiene behøver nødvendigvis ikke være like til alle.

Klasse A er for de mest erfarne seilerne mellom 11 og 15 år. Norges Cup, krets- og lokale regattaer står på programmet, og når det skal taes ut seilere til internasjonale mesterskap, er det i Klasse A uttagningen foregår. I Klasse A er det 1/3-dels premiering, men premier til alle 11- og 12-åringer.

I norgesmesterskapet blir det dog ingen endringer fra tidligere. I NM vil det fortsatt kun være seilere fra 13 til 15 år som for delta, og der seiles det i egne gutt- og jente-klasse.

HVEM SKAL SEILE HVOR? Når det gjelder å bestemme hvem som skal seile i hvilke klasser, har ikke NOK noen ambisjon om å utarbeide overgangsregler.

– Det er opp til seileren selv, trener og foreldre å vurdere hvilken klasse en seiler hører hjemme i ut fra de reglene som er satt og seilerens egen motivasjon og trygghet. En seiler har lov til å stille i forskjellige klasser på ulike arrangement, er NOKs standpunkt.

Du kan lese mer om reglene hos Norsk Optimistjolleklubb.