Seilforbundets rolle er tosidig

– Vi må både være politi og pådrivere

– Vi må både være politi og pådrivere

– Norges Seilforbunds oppgave er å legge forholdene tilrette for at det skal være gøy og trygt å seile. Det innebærer at vi må være både politi og pådrivere, sier Pål Karsten Fevang, styremedlem i Norges Seilforbund, i forbindelse med lanseringen av forbundets nye satsing på storbåtseiling – NORSTEAM.

At Norges Seilforbund nå kommer på banen etter at NORC i flere år har arbeidet målrettet med å lage et regattatilbud til de aller ivrigste storbåtseilerne, og etter at interessen for shorthandedseiling har eksplodert og etter at NORLYS nå begynner å få form og system på LYS-systemet, synes mange er betimelig.

ØKT BYRÅKRATI? På den annen side frykter mange at NSFs inntreden på arenaen vil føre til økt byråkrati og rigiditet, og på den måten virke dempende på den entusiasmen og det initiativet som har vært grunnlaget for storbåtseilingens voksende popularitet.

– Nei, det er langt fra vår hensikt, men Norges Seilforbund må i visse sammenhenger påta seg den utakknemlige «politi-rollen», sier Pål Karsten Fevang til SEILmagasinet.

– Vi har som forbund internasjonale regler og forpliktelser å forholde oss til og som vi må følge opp, sier han og har spesielt de nye sikkerhetsreglene i tankene, som mange seilere føler at de har fått tredd ned over hodet som et direktiv fra NSF.

BEST MULIG FORBEREDT. – VI ønsker å inspirere til mer seiling og legge forholdene til rette for at det skal være gøy å seile, men en klar forutsetning er at det skal være trygt. Det kan skje ulykker innen for eksempel shorthanded-seiling, som ikke er risikofritt, og da er det vår oppgave å påse at de seilerne og arrangørene som driver og denne formen for seiling, er best mulig forberedt og har best mulig kunnskap, sier han.

– Vi vil også komme til å måtte prioritere de midlene vi får, og for at prioriteringen skal være forutsigbar, ønsker vi å bygge opp en «pyramide» som definerer satsingsområdet vårt innen storbåtseiling. Slike prioriteringen vil aldri kunne tilfredstille alle, og de vil derfor være upopulær hos noen, sier Fevang og gjentar at NSF med sine reguleringer ikke ønsker å dempe entusiasme og inititativ.

– Snarere tvert imot, sier Pål Karsten Fevang.