VM i Laser 2008

Kristian Ruth: Gull, sølv, gull?

Kristian Ruth: Gull, sølv, gull?

Kristian Ruth møtte idag opp på regattabanen for å seile i sølvfeltet, men fem minutter før start fikk han tilbudet om opprykk til gullfeltet. Hvordan kan det skje, da?

Publisert Sist oppdatert

Kristian Ruth har ikke levert helt som forventet under VM i Laser i Terregal, Australia og han hadde innstilt seg på å seile i sølvfeltet i dag. Men slik skulle det ikke bli:

– I går seilte nesten hele feltet på feil merke, meg inkludert, og da ramlet jeg fra en topplassering til langt bak i feltet. Jeg var én plass fra gullfeltet og endte dermed på toppen av listen i sølvfeltet, sier Kristian Ruth til SEILmagasinet.

– Men så begynner moroa: En australiener leverer inn en protest som hadde gjort at jeg rykket opp til gull om den kom igjennom. Men juryen hadde sett feil og skrev at båten tilhørte gul gruppe, men den seilte i blå, dermed ble protesten avvist. De leverer inn en ny protest, nå korrekt fra blå gruppe, men den var over tidsfristen og ble så avvist, fortsetter Ruth.

Dette gjorde selvfølgelig at Ruth forberedte seg mentalt på å seile i sølvfeltet. Ruth forteller til SEILmagasinet at han ikke er fornøyd med dette, men møter i dag på vannet med korrekt fargekode på båten: Jeg seiler i sølvfeltet.

– Men så viser det seg at en fra Luxembourg har levert inn en protest. Han ligger først i bronsjefeltet, men har søkt om godtgjørelse for en situasjon. Om hans protest går igjennom vil han rykke opp til sølv og jeg til gull.

– Denne protesten har kommet inn sent, så juryen har ikke tid til å behandle den og de kommer bort til meg fem minutter før jeg skal starte, med et gulltilbud, sier Ruth.

Du kan velge mellom gull eller sølv, men får ikke Luxembourgeren godtgjørelse får du to disk og må seile i sølv i morgen, var beskjeden Ruth fikk.

– Det var et enkelt valg, fortsetter Ruth. – Det var bare å få på det gule merket på masten og seile i gullfeltet.

– Det er mye morsommere å seile i gull enn i sølv og om jeg blir 50, 60 eller 70 sammenlagt betyr ingen ting, avslutter Kristian Ruth.

Juryens avgjørelse faller om et par timer.

Seiling i dag gikk forøvrig ikke helt etter planen, mulig hodet var fylt av andre forstyrrende tanker: I den første seilasen endte Ruth på 40 og Stian Tuv på 44. Dagens andre seilas seilte Ruth godt og startet med å lede førstekryssen, men etter gult flagg (pumping) endte han midt på 20-tallet.