Grønne tiltak på havet

Mitt skip er lastet med vin

Mitt skip er lastet med vin

I disse miljøtider har seilskipene fått sin renessanse som fraktbåter igjen. Nå har franske vinprodusenter sendt sin vin over den engelske kanal med en gammel tremaster, og det er planer om å bygge nye store seilfrakteskip.

Nå kan det kanskje dukke opp jobbmuligheter av den gamle sorten igjen. Seilskuteskippere er nemlig på vei inn igjen hvis en skal ta nyheten fra franske vinbønder alvorlig.

STEMPLET. I august i fjor sendte de 60.000 flasker god vin fra Languedoc i Frankrike til Irland med Le Belem, en tre master som ble bygget i 1896. Den miljøvennlige fraktmåten reduserer utslippene betydelig. Normalt ville vinen blitt sendt med fly, men nå tar det en uke lenger og miljøet slipper konsekvensen av at irer vil ha rødvin til maten.

Hver flaske blir merket med "Carried by sailing ship, a better deal for the planet." Over 250 vinprodusenter i Languedoc området har sagt at de gjerne vil bruke denne fraktmetoden i fremtiden og nye ruter er planlagt.

GRØNT ER KULT. Den 170 fot lange Le Belem ble originalt brukt til å frakte kakao og sukker fra Sør-Amerika til Europa. I løpet av 2013 skal skipet få følge av syv moderne frakseilerbåter som er under planlegging. Den første båten skal etter planen sjøsettes i oktober i år.

- Det er stor interesse for grønne investeringer i Frankrike. Båtene skal seile tilbake med knust glass som skal resirkuleres til nye vinflasker, sier en representant for prosjektet.

Du kan lese mer her.