Royal Sailing Academy

Storstilt dansk storbåt-satsing blåses i gang i påsken

Storstilt dansk storbåt-satsing blåses i gang i påsken

Denne påsken går startskuddet for en storstilt dansk satsing på storbåtseiling der målet er å «avlevere» danske seilere til America’s Cup, Volvo Ocean Race, Transpac 52-serien og andre store seilaser. Royal Sailing Academy heter prosjektet som er støttet av skipsrederen Mærsk McKinney Møller.

Publisert Sist oppdatert

Mens det i Norge foreløpig kun er blitt snakket om en målrettet satsing på storbåtseiling, er danskene kommet atskillige skritt videre og foretar seg nå de første praktiske grepene for å heve nivået på danske seilere. Bak prosjektet Royal Sailing Academy, som nærmest er for en utdannelse i storbåtseiling å regne, står Kongelig Dansk Yachtclub.

– Det er en ambisjon at initiativet Royal Sailing Academy skal nå utenfor foreningens egne medlemmer og tiltrekke seg interesserte både nasjonalt og internasjonalt. Dette skal sikre et attraktivt studiemiljø med interesserte likesinnete, samtidig som kjennskapen til og anerkjennelsen av de utdannelsene og sertifiseringene som Royal Sailing Academy tilbyr, vil øke, sier Peter Kampmann, som er leder for prosjektet, til nettstedet fpn.dk.

FOR ALLE. Mottoet for det hele er: «Fra forutsetningsløs, men interessert – til kompetent og etterspurt i verdensklasse», og i dette ligger det at tilbudet skal gi alle målrettete seilere en sjanse til å nå opp.

– Noen ganger skyldes det tilfeldigheter at noen får sjansen til å komme seg videre innen seilsporten og ut i verden, sier Danmarks kanskje mest profilerte, internasjonale seiler; Jesper Bank, som ønsker KDYs initiativ velkommen:

– Med KDYs nye initiativ åpnes døren og gis muligheter for langt flere seilere til å utvikle seg under ordnete forhold med dyktige trenere og riktig materiell. Det kan kun styrke dansk seilsport at flere får sjansen til å komme opp på et høyere nivå, sier Bank.

SPONSORSTØTTET. I «studiet»s praktiske del vil man benytte KDYs Farr 40er og de seks DS 37 Match Racing-båtene foreningen har. Ideen til det hele har danskene hentet fra foreningen Royal New Zealand Yacht Squadron i Auckland, som har alet opp en hele hærskare av seilere som nå er å finne i topp-profilerte seilprosjekter over hele verden.

Prosjektet er delvis sponsorstøttet av skipsrederen Mærsk McKinney Møller.

– Uten støtte hadde det vært umulig å gjennomføre dette prosjektet, sier Peter Kampmann.

Prosjektet settes i gang nå i påsken.

HVA MED NORGE? Tidliligere i vinter lanserte Norges Seilforbund, representert med Pål Karsten Fevang, sine tanker om en norsk satsing på storbåtseiling – et prosjekt de kaller Norsteam.

Kanskje vil impulser fra Danmark kunne sette fortgang i dette, og når danskene kan få betydelig støtte fra dansk rederinæring, burde vel forutsetningene for at det samme skal kunne skje i Norge, være minst like gode. Og på sett og vis har rederinæringen og seilsporten et felles mål; å utdanne dyktige sjøfolk og forbilder.

– Royal Sailing Academy og Mærks McKinney Møllers har felles verdier og mål, nemlig at unge seilere skal kunne dyktiggjøre seg og ha som mål å komme på et høyest mulig internasjonalt nivå, sier Peter Kampmann til fpn.dk.