Norsk suksess på Balaton-sjøen

Preben Asbjørnrød & Co leder Soling-EM

Preben Asbjørnrød & Co leder Soling-EM

Etter to dager har Preben Asbjørnrød, Rikard Fikse og Jørgen Husum fra Arendal klatret helt til topps i EM i Soling som foregår på Balaton-sjøen i Ungarn. De har hatt en jevn serie og leder med ett poeng på et nederlandsk lag.

Dermed kan det norske laget seile mot sin beste, internasjonale prestasjon noensinne. En 5. plass fra EM i 2002 er foreløpig bestenotering, og Preben Asbjørnrød forteller at fremgangen ikke er tilfeldig.

– Vi trente godt på ettersommeren i fjor og tidlig i år sammen med danske Frank Lavresen og laget hans, og det gir resultater, mener han.

ÅRHUNDRETS RAN. Vindforholdene på Balaton-sjøen har vært vanskelige med varierende vind fra 4 til 10 m/sek, og det har først og fremst vært jevnheten som har bragt de norske seilerne frem i tet. De har serien 3-4-6-3. Det kunne imidlertid ha vært enda bedre:

– I går ble vi utsatt for århunderets største ran. Da ledet vi suverent etter 50 minutters seiling, da komiteen blåste av regattaen, til tross for at det blåste helt greit. Forklaringen var at regattakomiteen trodde det ville komme en stor dreining, men kunne vi ikke da ha seilt inntil den eventuelt kom da, undrer Asbjørnrød, som var helt himmelfallen da avblåsningen var et faktum.

STANG INN. Det til tross, ledelsen er et faktum etter to dagers seiling. Johan Offermann fra Nederland er nummer to, mens Giyorgyo Wossala fra Ungarn er nr. 3. Roman Koch, Tyskland er fire. Det norske lagets danske sparringpartner er nr. 8.

– Vi har vært i nærheten av hverandre mange ganger i løpet av seilasene, men vi har vært heldige og fått «stang inn», mens det mest har vært «stang ut» for dem, sier Preben Asbjørnrød.

Det norske laget er for veteraner å regne i mesterskapet.

– Vi startet å seile Soling i 1989 og vi har stort sett holdt på hele tiden og vært det samme mannskapet siden den gangen, sier Asbjørnrød.

NYBYGDE SOLINGER. I EM seiler de en Soling fra 2000, som faktisk var den australske OL-Solingen i Sydney-OL. Hjemme i Arendal har de en Soling til; den amerikanske OL-Solingen fra samme år.

– Vi har den ene båten liggende i Europa, mens den andre er hjemme. Etter dette EMet skal vi senere seile det åpne italienske mesterskapet og senere VM som går i Italia.

Asbjørnrød kan fortelle at det deltar to nybygde Solinger i mesterskapet. Båtene er bygd i Argentina, der danske Børresen har opprettet en «filial». Asbjørnrød kan også fortelle at det vil komme to nybygde Solinger senere i år også til Norge som skal seiles av to Arendal-lag.

TIDLIG. Kun 19 båter deltar i EM på Balaton-sjøen.

– 30 er «normalen» og de 60 som var i Arendal-EM var eksepsjonelt, sier Preben Asbjørnrød og viser til at det ennå er tidlig på året.

Mesterskapet fortsetter torsdag, fredag og lørdag.