Lite vind eller silkeføre?

Lite vind eller silkeføre?

Værmeldingene spriker av den enkle grunn at det er veldig lite vind å melde for deltakerne på Seilmakeren Doublehanded. Det eneste som er rimelig sikkert er at det er en god ide å ta med solkrem og mye drikke.

Det er høyst sannsynlig de lette båtene som får det best i starten av Seilmakeren Doublehanded. Når startskuddet går klokken 13.00 er det stor fare for at det blåser 2-4 knop fra nordvest. Det gir slørestart for de 113 båtene. Første landemerke er Sotrabroen. Førstemann dit kan innkassere en seier.

HØYTRYKK. Det er et høytrykk som ligger over Nordsjøen som fører til de lette forholdene i de kommende dagene.

Lette båter i feltet som finner det rette sporet - uforstyrret av de større båtenes vindskygger - kan komme seg raskt løs. Båter som J/80, X-35, de syv Albin Expressene og ikke minst Mini 9.50 kan fort komme seg løs. Minier med Code 0 har en stor fordel i så lette vindforhold og kan raskt komme opp i 2-3 knop på helt speilblankt hav så lenge det er litt trekk oppe.

Mumm 30en til Pål Edvardsen og Mads Christensen kan også få flyten i lette forhold. Mye seil og lav vakt er løsningen, men det er også mange andre båter som kan skille seg ut her. Det er ikke bare båten det kommer an på - men også de to som sitter oppi....

OPP. Ut over dagen skal vinden tilta noe og selv om værmeldingene varierer noe kan en forvente å se 6-10 knop i spennet nordvest-nord. Etter passering av Hjellestad er det på tide å ta et seriøst valg.

Går en for Nyleia og vinden ikke holder sørover risikerer en å bli spyttet ut igjen av strømmen. Går en for Marstein og ut i havet kan det bli litt mer trekk fra havet. Men også her er det nordgående strøm inne ved land. Dessuten er det fare for tåke ut over natten og morgenkvisten.

Deretter er det uvisst hva som kommer av vær - det eneste som er sikkert er at det ikke blir mye vær. Men sol skal det bli.