Simrad OneStar 2008

Rekorddeltagelse i spennende felt

Rekorddeltagelse i spennende felt

Allerede to måneder før start tyder mye på at det går mot rekorddeltagelse i Simrad OneStar. Deltagerlisten teller per i dag 35 båter, og feltet må kunne kalles meget konkurransedyktig. Hele 9 av de 10 beste seilerne over all i 2007, stiller til start i år igjen.

Publisert

Simrad OneStar er for de aller mest drevne shorthandedseilerne.

– Det er en større overgang å gå fra doublehanded-seiling til soloseiling enn det er å gå fra seiling med fullt mannskap til doublehandedseiling, sier Per Ottar Skaaret, som har deltatt flere ganger i Simrad OneStar, og det sier ikke så rent lite om hvilket ferdighetsnivå disse seilerne som skal klare alt alene, opererer på.

9 AV 10. Av de 10 beste over all i fjor stiller hele ni seilere til start i årets regatta. Det sier noe om nivået i årets utgave, men det sier også noe om disse seilernes lidenskap for denne typen utfordring og om ønsket om å perfeksjonere seg ytterligere innen denne type seiling ved at de seiler om og om igjen.

Fjorårets klasse- og overall-vinner, Vidar Moe, stiller til start igjen, men denne gangen i en Salona 40. Cayenne 42en som han seilte til seier i fjor, tilhører onkelen hans, Svein Olav Moe, i år stiller han tilstart i sin egen vinnerbåt. Med andre ord; det er duket for et skikkelig familieoppgjør.

X-34-DUELL. Også fjorårets store shorthandedseiler, Eilert Kamfjord, stiller til start i Simrad OneStar, og det er en av de få regattaene han stiller opp i år. Han vant sin klasse i fjor, men i år har familien Kamfjord solgt sin X-332 og fornyet den med en ny X-34. Så spørs det da, om Eilert Kamfjord har rukket å bli like kjent med den.

Med sin X-34 vil Kamfjord møte en likesinnet  i Hans Skaar fra Stord, som også stiller til start i samme båttype. Skaar debuterer i Simrad OneStar, men sammen med Jørn Osnes fra Tønsberg  kan han se tilbake på flere doublehanded-seire. Skaar er en av pionerene innen shorthanded-seiling i Norge, og på 1980-tallet var han på vei til å bli den første norske regattaseileren i en soloseilas jorden rundt. Prosjektet strandet imidlertid da han var på vei til start. Hans Skaar er utvilsomt en meget interessant deltager i årets Simrad OneStar.

Også nummer tre på fjorårets over-all liste stiller i ny båt i år; Simen Løvgren fra Asker i sin nye Sun Fast 3200. Spesielt under HH Skagen Race fikk han vist frem noe av potensialet som bor i båten, så også han blir det spennende å følge.

STERKE UTLENDINGER. Årets utgave av Simrad OneStar har tiltrukket seg flere utenlandske deltagere enn noen gang, og de blir neppe å kimse av. Jonas Claesson ble nummer fire over all i fjor og han stiller påny i sin Humphreys 30. Peter Gustafsson, som i fjor imponerte stort i Watski Skagerrak TwoStar med sin Albin Nova, kommer i år med ny farkost; en J/109 som neppe gjør ham mindre farlig. Landsmannen Magnus Stålgren kommer med en litt mindre J/Boats – en J/105, mens Ola Falk seiler en Pogo 8,50 – en spennende båttype som debuterer på norske regattabaner.

Disse foreløpig fire sterke kortene suppleres av nok en utenlandsk seiler, latviske Raimonds Flavins som kommer med sin Pronavia 38 og skal utfordre Simrad OneStars eldste deltager, 67-årige Rudolf Ugelstad, KNS i tilsvarende båttype.

STØRST. Feltets hittil største båt, en Hanse 540, seiles av Jon Storli fra Asker. Storli gjorde en sterk innsats under HH Skagen Race tidligere i år, og han bli en sterk opponent til klubbkameraten Per Ottar Skaaret, som med sin X-50 seiler feltets nest største.

USIKRE. To av deltagerne som står på deltagerlisten kan det stilles et spørsmålstegn ved – og spørsmålstegnet har tilknytning til om de vil få sine nye båter i tide før start. Knut Berg-Jacobsen fra KNS venter på sin nye Landmark 43, mens Rune Aasberg fra Bundefjorden venter på sin nye Class 40. Om de får båtene i tide, så vil de utvilsomt utgjøre to interessante starter.

NYTT FORMAT. Simrad OneStar, som starter 6. august, vil i år få et nytt format. Det hele vil i år foregå med utgangspunkt i Hankø, og arrangøren, Fredrikstad Seilforening, legger opp til to lange ca. 24-timer lange seilaser der plaseringene teller sammenlagt. Første runde har start og mål på Hankø. Den andre runden har målgang i Skjærhalden, der Simrad OneStar-seilerne vil bli forenet med deltagerne i regattaen Homlungen Rundt.

Regatten er fortsatt åpen for påmelding, og ventelig vil deltagerantallet stige ytterligere innen seilerne sendes avsted ut i Skagerrak.