Sjøassistanse Shetland Race

Starter igjen i dag – ett døgn etter skjemaet

Starter igjen i dag – ett døgn etter skjemaet

Helge Sokstad og Beate Birkeland, som ble meldt savnet under 1. etappe av Sjøassistanse Shetland Race fullførte regattaen til syvende og sist, og de starter igjen i dag – sammen med de øvrige båtene. Starten går klokka 12 norsk tid, og det er meldt rekordforhold – 10 m/sek fra nordvest.

Publisert Sist oppdatert

Starten går ett døgn etter programmet, og det er første gang i regattaen historie at programmet er forskjøvet. Årsaken var værvarselet for i går, da det ble meldt stiv kuling. Og slik ble det; det blåste mye på Shetland i går og de fleste var glade for at de da lå trygt i havn.

REKORDFORHOLD. Nå har forholdene lettet, og med 10 m/sek vind fra nordvest ligger det an til rekordforhold på returen fra Shetland til Bergen. Og den som først og fremst jakter på etapperekorden, er de to seilerne om bord i Open 50en WOLFIE’S TOY. Og i så måte er det snakk om en forbedring av sin egen rekord på ca. 15 og en halv time på den 180 n mil lange etappen.

Bortsett fra tre båter starter alle båtene som ankom Shetland. En av Minitransatene som har fått løse kjølbolter blir fraktet med lastebåt tilbake til Bergen, en båt har allerede seilt og ankommet Ålesund, mens den siste seiler til Banff i Skottland, for å delta i regattaen derfra til Stavanger.

STARTER IGJEN. Og blant de startende er altså Helge Sokstad og Beate Birkeland som ble meldt savnet på 1. etappe, men som fullførte og ankom Shetland i god behold. De to doublehanded-seilerne brukte godt over 53 timer på overfarten og kom i mål rett før prisutdelingen startet i Lerwick.

Problemer med VHFen gjorde at de ikke fikk kontakt med omverdenen og dermed var redningsaksjonen et faktum.

STRI TØRN. – Vi er veldig glade for endelig å komme i havn og det har vært en flott seilas. Men det siste døgnet kunne vi selvfølgelig klart oss foruten. Det blåste storm i kastene, men båten klarte seg veldig bra. Det var synd at det ble en redningsaksjon for vi håndterte det hele ganske bra, sa Helge Stokkstad rett etter innkomst.

De to ødela baugsprydet rett etter start fra Marstein utenfor Bergen og dermed seilte de mye saktere enn alle de andre over Nordsjøen. Derfor fikk de også mye mer av det dårlige været enn de andre på vei over.

DELTE OPPLEVELSER. Selv om det var mange som fikk med seg mye vær på Sjøassistanse Shetland Bergen Race 2008, var det også mange som hadde sin livs Nordsjø- opplevelse i god medvind og en flott solnedgang i havet på onsdag.

– De båtene som kom inn tidlig, hadde en fantastisk tur med medvind, mens de som kom inn senere, fikk en tøff slutt med stiv kuling midt i mot. Vi er veldig takknemlig for at Shetland Coastguard satte i gang søk etter PARADIS og vi er selvfølgelig tilsvarende glade for at de ble funnet godt behold, sier Andrè Farstad, formann i Sjøassistanse Shetland Bergen Races 2008.

KLASSEVINNERE. Klassevinnere i etappen fra Bergen til Shetland ble Karl Otto Book og Rannveig Strømsnes, Åsgårdstrand Seilforening, i Mini Transat-klassen, Svein Arne Sveen, Bergens Seilforening i SOFIE i den minste klassen, Per Øverås, Molde Seilforeniung i TIA MARIA i den midterste klassen og Otto Hægland, Os Seilforening, i BLUE NOON i den største klassen.

I Doublehanded-klassene var det de to nederlandske båtene FANDANGO (og VIJAJA som vant i hver sin klasse. Du finner komplette resultatlister på regattaens egen hjemmeside.