Medaljehåpet ute i Optimist-VM

Norsk kollaps på lettvindsdag

Norsk kollaps på lettvindsdag

Det ble fullstendig resultatmessig kollaps for medaljehåpet Hermann Tomasgaard under gårsdagens VM-seilaser i Tyrkia i går, og med det raste seileren fra Drøbaksund fra 8. til utrolige 55. plass sammenlagt! – Alt håp om premieplass er imidlertid ikke ute, sier Kristian Fæste før dagens tre seilaser.

Publisert Sist oppdatert

Med 3–4 m/sek vind på regattabanen ble det en bokstavelig talt en svart dag for Optimist-seileren Hermann Tomasgaard, som inntil i går var med i den gjeveste medaljekampen. Det som så ut til å kunne bli en 6. plass i gårsdagens første seilas, endte med disk for tjuvstart, og i den andre seilasen valgte Tomasgaard feil banehalvdel og endte på 78. plass. Med det raste han fra 8. til 55. plass sammenlagt!

– Alt håp om en god plassering er imidlertid ikke ute, sier Kristian Fæste, sportslig leder i Norsk Optimistjolleklubb til SEILmagasinet.

TO STRYKNINGER. – Med tre gode seilaser i dag, kan han gjøre et like stort jump oppover listene igjen, for han har jo tross alt tre tellende førsteplasser, og blir alle tre seilaser gjennomført i dag, kan han stryke de to dårligste, sier han.

Systemet i Optimist-VM er nemlig slik at ved inntil 14 gjennomførte seilaser kan kun dårligste seilas strykes, men når man opp i mesterskapsmålet; å få 15 tellende seilaser, kan de to dårligste seilasene strykes, og for Hermann Tomasgaard betyr det at hans to tjuvstarter under mesterskapet kan slettes fra listene. Men han må ta med seg gårsdagens strategiske glipp; 78. plassen, og nettopp den ødelegger håpet om en absolutt topp-plassering.

DEBUTANTEN SMILER. Best av de norske sammenlagt er nå VM-debutanten Lars Johan Brodtkorb fra Horten på 50. plass. Han er født i 1995 og hører til blant mesterskapets yngre seilere.

– Lars Johan seiler bare bedre og bedre og er et eneste stort smil, sier Fæste, som er imponert over den unge gutten, som har to ensifrete resultater så langt i mesterskapet.

Selv om seilasene i går ble en gedigen kalddusj for det norske medaljehåpet, understreker Fæste at mesterskapet totalt sett representerer en stor opptur for Norge i VM-sammenheng.

BESTE NORSKE LAG. – Bortsett fra at Harald (Fæste, Kristians sønn) ble nr. 19 i fjor, har de norske plasseringene de senere årene vært godt over 100. plass, så at vi år klarte å være blant de 16 beste nasjonene som fikk seile lagseilas (Norge kvalifiserte seg som nasjon nr. 14 og ble nr. 9 i lagseilasen) og nå har to blant de 55 beste, representerer stor fremgang. Trener Bård Birkeland sier at han aldri tidligere har hatt med seg et bedre norsk lag til VM.

– Men det kunne ha vært enda bedre, for det har vært litt stang ut for de norske seilerne, sier han.

OPP OG NED. Ved siden av Hermann Tomasgaard var Harald Fæste det store norske VM-håpet, men han fikk mesterskapet ødelagt inneldningsvis da han ble disket fra en 2. plass fordi strikk-anordningen til å holde senkekjølen nede ikke var helt etter boka. Deretter har det gått litt opp og ned, og tjuvstarten i gårsdagens siste seilas ble en slags spiker i kista for ambisjonene om en god plassering. 130. plass er status for ham etter 12 seilaser.

MER VIND. Mens det i går var lett vind, er det friskere utsikter for dagens seilaser.

– Det blåser allerede 5 m/sek og det er spådd økende vind utover dagen, og det er nok en fordel for de norske seilerne, sier Kristian Fæste på telefonen i dag på vei ut til startområdet.

Og med friskere vind burde mulighetene for å få tre gjennomførte seilaser – og derved to stryk – være gode.

– Stemningen i den norske troppen er, tross nedturen i går, god. Lars Johan smiler fra øre til øre, mens vi har måttet piffe Hermann og Harald litt opp før de la utpå i dag, sier Fæste.

JEVNT. På det norske laget er også Magnus Andersen fra Nesodden og Aksel Jacobsen fra Fredrikstad, som ligger på 125. og 164. plass sammenlagt av de ialt 250 seilerne.

– Det er utrolig jevnt i dette mesterskapet. Det kommer 80 seilere på et blunk rundt merket, og nesten alle de gode har en og annen plassering «i limet», sier Fæste.

SUVEREN. Mesterskapet ledes overlegent av Raul Rios fra Puerto Rico, og det skal skje mye dramatikk i de siste seilasene om han ikke vil bli kåret til verdensmester i dag. I fjor vant han både det søramerikanske og nordamerikanske mesterskapet, og i år gjentok han bedriften i det nordamerikanske mesterskapet.

På 2. plass ligger 13-åringen Ian Barrows fra Jomfruøyene i Karibia, mens japanske Tomoyo Wakabayashi innehar en foreløpig bronseposisjon.

Komplette resultater finner du her.