Ståle Jordan deltar i solo-klassiker

Norsk soloseiler bryter grenser akkurat nå

Norsk soloseiler bryter grenser akkurat nå

Lørdag 26. juli la la Ståle Jordan fra Kristiansand ut på Mini Transat-klassikeren «Les Sables–Les Açores–Les Sables» som første nordmann noensinne. Han er en av 50 utvalgte deltagere, og for øyeblikket ligger han på 13. plass i klassen sin.

Publisert Sist oppdatert

Mens mer hjemlige seilere i disse dager gjør seg klare til å delta i Norges største soloseilas om en uke, Simrad OneStar, er Ståle Jordan allerede i full gang med soloseilas-klassikeren mellom den franske byen Les Sables d’Olonne og Azorene; en etappe frem og en etappe tilbake.

Nærmere 100 seilere meldte sin interesse for å delta i årets seilas, men kun 50 fikk delta; 30 i klassen for serieproduserte båter og 20 i klassen for prototyper. Ståle Jordan seiler i klassen for protoer, og i den ligger han i skrivende øyeblikk som nr. 13 – 30 nautiske mil bak lederbåten.

For å delta i regattaen må seilerne ha tilbakelagt 1000 n mil i den båten de skal delta i.

HØYERE MÅL. Les Sabes-Azorene–Les Sables arrangeres hvert annet år og alternerer med Minitransat over Atlanterhavet, og det er Ståle Jordans uttalte mål å delta der i 2009. Regataen turretur Azorene er første skritt på veien til den, og stiller Jordan til start i 2009, blir han første nordmann på deltagerlisten også i denne verdensberømte regattaen.

Ståle Jordan ble viden kjent da han måtte forlate skøyta ROZINANTE (bildet) ved Kapp Horn i en storm i januar 2006 under dramatiske omstendigheter. Også den gangen seilte han alene, men dette har ikke skremt den tøffe kristiansanderen.

Deltagerne i Les Sables-regattaen kan du følge på nettet. Alle båtene har trackingbokser om bord (se kart). Basert på trackingen oppdateres samtidig en foreløpig resultatliste.

FLERE SOLOSEILERE. Parallelt med denne regattaen pågår også en annen soloseilas-klassiker, Figaro Solo. Også deltagerne i den startet 26. juli – fra en annen by i Frankrike, La Rochelle.

Den regattaen består av tre etapper: Fra La Rochelle til Vigo i Spania (465 n mil), fra Vigo til Cherbourg (599 n mil) og fra Cherbourg via Isle of Man dypt inne i Irskesjøen og tilbake til Laber Wrach nord på Bretagne-kysten (826 n mil). Den siste etappen er den lengste i regattaens etter hvert lange historie.

Regattaen seiles i Bénéteau Figaro Solo II-båter.

Akkurat nå går de siste båtene i mål på første etappe, mens 2. etappe starter torsdag 31. juli.

SIMRAD ONESTAR. Det er med andre de store soloseilasenes tid, og med nærmere 40 båter på startlinjen er Simrad OneStar en verdig representant blant dem. Regattaen er den klart største soloseilasen i Skandinavia.

Starten går onsdag 6. august og regattaen går over to etapper.