OL Beijing 2008

Nypusset og klar for OL

Nypusset og klar for OL

Kristian Ruth, Asker Seilforening, ble den første av de norske seilerne som fikk utlevert OL-billett av Olympiatoppen. SEILmagasinet møtte en avslappet Laser-seiler to dager før avreise til Kina.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg De olympiske leker og i løpet av kort tid vil utøvere fra hele verden samle seg i Beijing. Blant disse er Asker-seileren Kristian Ruth som var den første blant det norske seilerlaget som fikk beskjeden om at det blir OL-deltagelse. SEILmagasinet møtte en avslappet og rolig Kristian Ruth hjemme i Asker før avreise til Kina på fredag.

– Jeg gleder meg selvfølgelig til å delta i et OL, men jeg tror ikke det blir så spesielt fordi Qingdao, der seilingen skal foregå, ligger langt unna Beijing. (550 km, journ. anm.) Men det som blir spennende er åpningseremonien, for den skal jeg få med meg, sier en reiseklar Kristian Ruth til SEILmagasinet.

De olympiske leker åpner 08.08.2008, men i motsetning til de andre seilerne begynner ikke Laser-seilerne sitt mesterskap før 12. august. Dermed kan Ruth, Cathrine Gjerpen og Laser-trener Frode Gjørstad få med seg åpningseremonien i Beijing på kvelden 8. august. 

KLAR FOR OL. Ruth har jobbet lenge og målbevisst mot OL-deltagelse.

– Jeg har gjennomført trening og oppkjøring som jeg skulle og er fornøyd med det som er gjort. Spesielt vil jeg takke mine sponsorer Swang AS, Unil og Explora Capital som har gjort det mulig for meg å gjennomføre en optimal oppkjøring frem mot OL, spesielt i den siste tiden, fortsetter Ruth.

– De siste månedene har jeg trent mye, med god matching mot flere av de beste Laser-seilerne som svensken Rasmus Myrgren og Andreas Geritzer fra Østerrike. Jeg har hatt nær kontakt med Jan Steven Johannessen og laget hans og har hatt et svært bra samarbeid der. I tillegg har jeg en flink trener i Frode Gjørstad.

PLANEN. Det å komme til OL krever å ha en plan og Ruth har hele tiden jobbet mot OL-deltagelse. Noe annet har aldri vært tema.

– Den opprinnelige planen ble lagt i 2007, først hvordan jeg skulle bli tatt ut og så hvordan jeg skulle gjøre oppkjøringen mot mesterskapet på best mulig måte. Det har vært småjusteringer underveis, spesielt ble det enklere når Explora Capital kom på banen. Da fikk jeg verdifulle midler til det lille ekstra, sier han.

MULIGHETENE. Det er flere aktuelle medaljekandidater i Qingdao og Ruth mener flere har muligheten til å ta medalje. Han utelukker på ingen måte at han er en av disse.

– Det er minst 15 stykker som kan ta medalje i Laser Standard. Tom Slingsby (AUS), Paul Goodison (GBR), Rasmus Myrgren (SWE, Vasilji Zgobar (SLO), Andreas Geritzer (AUT) er alle hete kandidater spør du meg – i tillegg har jeg tro på polakken Maciej Grabowski. I tillegg til meg selv, da, sier OL-deltageren.

– Det blir uansett et spennende mesterskap. Jeg føler at jeg har hatt en bra opplevelse det siste halvåret, støtteapparatet og alle rundt meg har bakket opp veldig bra mot dette, det har ikke vært så mye strev med alt rundt og et tettere samarbeid med Olympiatoppen, som gjør mye bra, har vært bra for meg.

FORHOLDENE. Det har vært mye snakk om vind- og bølgeforholdene på banen i Qingdao, men Ruth er avslappet til dette og mener forholdene passer ham svært godt.

–Jeg tror det blir perfekte forhold under seilingen og algene, som har fått så mye fokus, har kineserne ordnet opp i. Dessuten er vinden lik for alle og jeg trives spesielt godt i vindforholdene mellom lett- og mellomvind. Blåser det mer enn 20 knop sliter jeg nok litt mer, men under 14 knop går det fort, sier Ruth med skikkelig trykk på fort.

– Jeg er selvfølgelig veldig spent på å se hvordan mitt fokus på seilingen blir og hvordan jeg reagerer på spenningsnivået. Men det skal jeg nok holde i sjakk. Det er bare å seile som en hvilken som helst annet regatta.

DET NORSKE LAGET. Ruth forteller at det er en god tone i det norske landslaget og han har stor tro på Norge som seilnasjon under dette OL.

– Jeg tror allle har muligheter til å overraske skikkelig. Peer Moberg (Finnjolle) er typen til å gjøre det veldig bra når det gjelder, Frode Bovim (49er) har en 4. plass i OL fra før og jeg tror at han og Christopher Gundersen kan gjøre det svært bra om de får kommunikasjonen på stell. Cathrine Gjerpen blir også veldig spennende og Jannicke Stålstrøm har rutine og kan gjøre det bra i Qingdao. Det samme med Ynglingen, forteller Ruth.

– Det er et veldig bra lag å reise med. Vi har en positiv tone innad i laget og min trener, Frode Gjørstad, er en skikkelig energi-innsprøytning. Han er flink til å se nye ting og er alltid 110 % positiv. Han lærer oss å gjøre ting enkelt og den som gjør det enklest, vinner jo, smiler Ruth.

– Jo bedre man blir, jo enklere blir idrett, egentlig, legger han til.

SELVREALISERING. En OL-satsning tar tid og har både positive og negative sider, begge sider som Ruth også kjenner på.

– Det værste med å være idrettsutøver på dette nivået er de tingene man må forsake, som for eksempel venner, et normalt studieliv og så videre. Og all reisingen kan bli litt mye, innrømmer han.

– Men det er mye bra og, og utrolig mye morsomt. Og så er det selvrealisering på et høyt plan, jeg lærer mye og treffer nye venner over hele kloden. Ikke bare langt unna, men også i nærmiljøet, som Asker Seilforening. Der er det et kjempemiljø, foreningen har verdens mest entusiastiske leder og et stort Laser-miljø. Rett og slett et veldig bra sted å lære å seile, sier Ruth.

– Jeg liker spesielt den følelsen av å søke etter noe bedre. Ikke nødvendigvis fordi det er bedre, men fordi det er mulig, avslutter den norske OL-deltageren Kristian Ruth på filosofisk vis.