OL Beijing 2008

Med seilsekken full av erfaring

Med seilsekken full av erfaring

Når Peer Moberg reiser til Kina på mandag er det for å delta i De olympiske leker for fjerde gang. For den erfarne seileren blir det som å reise til hvilken som helst regatta. OL-ringer er han ikke spesielt interessert i.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er godt forberedt. Jeg har seilt der og kjenner forholdene, som passer meg ganske bra, sier Peer Moberg til SEILmagasinet.

– Jeg er jo eldste gutten i gamet og etter å ha vært med i tre OL før, vet jeg hva jeg skal gjøre når jeg kommer dit. Jeg er ikke interessert i det som skjer rundt arrangementet. For meg dreier det seg om å dra rett ned for å seile – og å dra rett hjem når det over. Noen seremonier elller lignende blir det ikke på meg, fortsetter han.

– Mitt fokus er som under hvilken som helst annen regatta.

TRE GANGER. Første gangen Peer Moberg deltok i et OL var under Atlanta-lekene i 1996. Da seilte Moberg Laser og kunne ta med seg bronsemedaljen hjem til Norge. Fire år sener var Moberg på plass i Sydney hvor han var litt mer beskjeden og endte opp som nummer ti og i Athen, fire år etter, satt Moberg atter igjen i Laseren. Den gangen ble det endelige resultatet 21.

I Beijing-OL skal Peer Moberg, som seiler for Kongelig Norsk Seilforening, seile Finnjolle som er en krevende teknisk båt å seile.

– Jeg håper på en femteplass – blir jeg topp seks blir jeg kjempefornøyd, sier han.

– Jeg er tross alt den av Finnjolle-seilerne med minst erfaring og med minst ressurser. I tillegg har jeg vært helt alene om satsningen, i og med at det ikke er noen andre å seile mot i Norge. Men jeg synes jeg har kommet langt.

ISAF-rankingen ligger Peer Moberg ranket som nummer 13. Hans beste rangering på denne listen har vært nummer 5.

– Jeg har vært hjemme nå i to uker og ladet batteriene. Etter all treningen trenger jeg både å slappe av og å tenke på helt andre ting enn Kina. Men mavefølelsen er bra, forteller Finnjolle-seileren.

FORHOLDENE. – Som sagt passer forholdene meg ganske bra, men det er vanskelige forhold der. Forholdene er varierte, både i styrke og retning og sportssjef Espen Guttormsen har nok rett i at det blir en del venting. Under de samme forholdene vi vil se i Qingdao ville man ikke startet en regatta i Norge, så vi skal seile på forhold vi ikke er vant til, forteller han.

ORGANISERT. Peer Moberg mener det er bra å tilhøre et lag som Norge og han setter spesielt pris på tilstedeværelsen av ett lag.

– Det er bra at det er mange norske seilere med på laget, spesielt bra for meg er det med 49er-laget. Frode Bovim har vært med før og både han og Christopher Gundersen er meget organiserte, som meg selv. Orden er det som gjelder, avslører Moberg.

– Det er også bra for de som er med for første gangen at seilarenaen ikke er i selve OL-byen. Det kan fort bli for mye og da mister man fokus. For meg var det også slik i Atlanta: Seilingen forgikk i Savannah, langt unna OL-byen, sier den erfarne OL-seileren.

– Jeg skal også ha familien min der en periode, og det er bra for meg.

MULIGHETENE. Til de norske seilernes muligheter under OL er Moberg litt beskjeden.

– Det norske laget sliter nok litt i lite vind, men alt kan skje under et slikt mesterskap, er hans kommentar til de norske OL-mulighetene.

I Qingdao venter hans helt nye Finnjolle når han entrer OL-arenaen tirsdag 5. august.

– Jeg har seilt den i seks dager og den virket veldig bra, sier Peer Moberg, som også avslører at han ikke har tenkt å gi seg helt i Finnjolla etter OL.

– Planen er i alle fall å fortsette ett år til, avslutter 37-åringen.