OL i Qingdao nærmer seg

Uvante utfordringer møter OL-seilerne

Uvante utfordringer møter OL-seilerne

Å delta i De olympiske leker er i seg selv er en helt spesiell opplevelse. At OL går i Kina gjør den enda mer særegen. Når i tillegg OL-banen i Qingdao byr på helt spesielle utfordringer, skal OL-seilerne virkelig holde hodet kaldt for å lykkes og hevde seg.

Publisert Sist oppdatert

I utgangspunktet er en OL-regatta en «liten filleregatta» med få deltagere i forhold til hva seilerne ellers er vant med. World Cup-regattaer og internasjonale mesterskap samler store felt, men i og med at det i OL kun er et lag/en seiler fra hver nasjon i hver klasse – ikke alle nasjoner som vil, kan delta en gang; det har vært kvalifisering om å få kvoteplass – så blir feltene små. Det betyr at seilerne må oppvise andre kvaliteter enn det å kunne sno seg frem i trange og store felt.

STOR OMVELTNING. Det spesielle med OL er egentlig alt som er rundt regattaen; høytideligheten, mediaoppbudet, alle lederne som plutselig dukker opp, alle funksjonærene, anlegget, OL-uniformen – ja, hele «settingen» som gjør et OL til et OL. For seilere som vanligvis er vant med noe bortimot null media-interesse til daglig og som i det store og hele er vant med å klare seg selv, er denne overgangen og alle inntrykkene overveldende. For dem som ikke har vært med på dette, kan de lett bryte ned fokus og redusere selvsikkerheten.

Man sier til seg selv; «fokus på oppgaver», «seil som du er vant til», «gjør det du har trent på i fire år», men så sniker det seg likevel inn usikkerhetsmomenter som:

«Værmeldingen er jo så mye mer dokumentert enn den vi er vant med», «lederne vi har med, de er jo så erfarne, og de mener at vi bør gjøre sånn og sånn», «seilerne fra XX og YY kommer med helt nytt, revolusjonerende utstyr, det har ikke vi» og så videre; det er nok av nye momenter og nye inntrykk som vil dukke opp i olympiahavnen i Qingdao, som for øvrig er noe av det flotteste som noensinne er blitt fremvist i et regatta-arrangement.

ALGER. Forholdene ute på banen er også annerledes. I månedene før OL har tusenvis av kinesere jobbet på spreng med å rense regattaområdet for grønne alger som har ligget som grøt i regattaområdet. 300 000 tonn skal etter sigende være fjernet, og nå er det lagt ut over 40 km med lenser som skal holde algene unna regattaområdene. De skal tåle 30 knops vind. Blir det mer vind, klarer de ikke å holde algene ute, sies det.

FOKUS PÅ ROR OG KJØL. Uansett om algene slipper til eller ikke, vil farvannet neppe være helt rent - verken for alger eller søppel, som det visstnok er mye av. Det kommer derfor til å bli et ekstremt fokus på å holde kjøl og ror rent, og straks man merker at farten ikke er som den skal, vil mistanken bli rettet mot det som da kanskje måtte henge fast på roret eller kjølen – noe som igjen kan ta fokus vekk fra strategi og taktikk.

Ryktet, statistikken, erfaringene og troen på hva som vil komme av vind, tilsier at det vil bli lite og lett vind. Spådommene sier lite vind, mye strøm og skvalpete sjø, og dette er noe av det mest krevende man kan seile i. Nå er riktignok ikke de norske seilernes erfaring at det alltid er slik på banene utenfor Qingdao, så unntakene vil nok komme. Men i hovedsak ventes det at det er slik det vil bli.

DÅRLIG SIKT. Langtidsvarselet for første dag lyder på fint vær og 27 grader varmt, men med uttrygghet for tordenbyger. Det kan bety solgangsbris, men om tordenbygene driver ut over sjøen, vil det kunne by på store vindskift.

I Qingdao er det stor luftfuktighet, noe som også kan føre til dager med tåke, dis og dårlig sikt. Det kan igjen føre til utsatte seilaser og forskyvninger i seilasprogrammet.

NOK SEILASER? Og her dukker nok en utfordring opp: Selv om OL-programmet består av 11 seilaser inklusive den avsluttende medaljefinalen som teller dobbelt (16 seilaser for 49er), heter det seg at det vil bli delt ut medaljer selv om det kun er gjennomført én seilas.

På grunn av de vanskelige forholdene når det gjelder vindstyrke, sikt og rene baner, tror alle det vil bli mye venting, og det er slett ikke sikkert at OL-programmet vil kunne bli fulgt til punkt og prikke. For seilerne kan det bety at de ikke kan ta sjanser i noen enkeltseilas, men må seile «safe» for ikke å trekke med seg dårlige resultater de normalt vil kunne stryke dersom alle planlagte seilaser vil bli seilt. Kan hende makter arrangørene kun å få gjennomført for eksempel fire seilaser innen de avsatte dagene, og det betyr at de kanskje må seile annerledes enn de er vant med.

ANNERLEDES. Det meste er annerledes i et OL – nesten uansett hvor godt man er forberedt, og nettopp på grunn av dette er det en stor fordel å ha opplevd et OL eller to tidligere. Peer Moberg stiller i sitt 4. OL og Siren Sundby i sitt 3. OL – og den ballasten kan vise seg å være verdifull å ha i Qindao.

9. august starter seilasene og mange nordmenn vil følge spent med.