Simrad OneStar 2008

Første race med stor vanskelighetsgrad

Første race med stor vanskelighetsgrad

– Værmeldingene for onsdag 6. august er nokså usikre og sprikende, så det var vanskelig å legge et løp som gir de nødvendige dosene med kryss og lens for deltagerne i Simrad OneStar, men vi håper vi har lyktes, sa regattasjef Lars-Erik Larsen da løpet for 1 race i regattaen ble offentliggjort i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Værmeldingen lyder på sydlige vinder – varierende fra sørøst til sørvest, og utpå morgensiden torsdag skal den sågar gå over til øst og nordøst for en periode. Vindstyrken vil variere, og været vil variere, og det er ingen tvil om at deltagerne går en utfordrende regattadag i møte. Det er ikke spådd store vindstyrker; kanskje vil vinden nå opp i 8 m/sek natt til torsdag i sørligste del av regattabanen, mens det kan bli lite vind i nord, så utfordringen blir å takle vindskiftene og strømmen i Skagerrak.

Løpet seilerne har fått er beregnet å ta fra 24 til 28 timer, men blir det veldig lite vind, kan løpet bli drøyt. Veldig drøyt.

– Da spøker det for middagen torsdag kveld, var en av de mer pessimistiske kommentarene som falt på brygga.

LØPET. Starten går i morgen onsdag 6. august kl 0830, og fra starten på Garnholmen utenfor Hankø, skal seilerne runde en stake ved Struten, 4,4 n mil fra start. Deretter går løpet til Mefjordboen i Oslofjorden for de største båtene og til Hollenderboen for de minste. Fra disse respektive rundingsmerkene skal alle sørover til Persgrunnen et stykke ute i havet utenfor Grebbestad i Sverige.

Fra Persgrunnen går ferden tvers over Skagerrak til Rakkeboene, og så tilbake til Persgrunnen igjen. Da begynner løpet å gå mot slutten. Fra Persgrunnen skal båtene til Hollenderboen, og så derifra til mål på Garnholmen. For de minste båtene er løpet ca. 125 n mil, for de største noe i overkant av 140 n mil.

– Ser vi at vinden blir for løy og løpet bærer galt av sted rent tidsmessig, kan løpet avkortes, og det vil vi nok gjøre, sier Lars-Erik Larsen.

24 BÅTER. I løpet av de siste dagene har antall deltagende båter skrumpet betraktelig inn. Ved start teller feltet 24 båter; 12 i hver av de to klassene.

Årsajken til at en del seilere har trukket seg fra starten er flere; fra leddbånd som har røket til seilere som ikke føler at de er godt nok forberedt til den styrkeprøven Simrad OneStar definitivt er. Slik sett er det ingen tvil om at de 24 som stiller til start er blant landets absolutte shorthanded-elite.