NM i Express

H-båt-seilere tok gull i Express

H-båtseilerne Ralf Wichstrøm, Svein og Espen Andreassen fra Fredrikstad ble årets Express-mestere da Røyken Seilforening for første gang var NM-vertsskap for klassen. Med seieren fulgte også kongepokalen 2008 – ganske så overraskende.

Mesterskapets store overraskelse kom nemlig rett i forkant av mesterskapets første dag. Da fikk arrangøren og klasseklubben vite at kongepokalen var satt opp i Express i år.

– Synd med så sene beskjeder fra NSF. Det hadde antakelig vært flere båter på startstreken om dette var bekjentgjort tidligere, sier Bjørn Vadholm, tidligere leder av Express-klubben.

FØRSTE GANG. Det var første gang de tre Fredrikstad-seilerne fikk Express-medaljer hengt over sine skuldre, for det er først og fremst i H-båt de har sine meritter. Og de var i en klasse for seg, for med en 6. plass som dårligste tellende og to seilas-seire, endte de med syv poengs forsprang på Ole Tobias og Jørgen Fremstad, Magne Simonsen og Anders Lofterød – som seiler for Bundefjorden.

Fremstad & Co tok også sine første Express-medaljer, mens derimot Trygve Leergaard, Esben Keim, Kjetil Rekaa og Rolf-Eirik Lekang forsvarte bronsemedaljene de vant i fjor.

STORHETER UTENFOR PALLEN. De tre medalje-lagene hadde sterke folk bak seg. Magnus Christiansen og mannskapet hans vant gull i fjor, mens OL-kandidat i Starbåt, Petter Mørland Pedersen, som vant Express-NM i 2003 og tok sølv i 2004, endte på 5. plass.

24 båter stilte til start og Røyken Seilforening fikk gjennomført i alt seks seilaser i løpet av tre dager. Det åpnet med vindstille første dag og kun venting.

PRIKKFRI. – Lørdag var prikkfri. Hele fire seilaser ble gjennomført i den litt labre brisen, og arrangøren kjørte på så lagene knapt rakk å omstille seg etter endt seilas og legge ny startstrategi før neste seilas var i gang. Det var lange og fine startlinjer der endene var minimalt favoriserte, sier Mathias Friis, som selv endte på 8. plass, til SEILmagasinet.

Han berømmer også arrangøren for elegant å luke ut båtene som tjuvstartet. En av dem som fikk en serie det kunne ha luktet medalje av, ødelagt på grunn av tjuvstarter, var Henrik Nore fra Asker, som fikk to stykk tjuvstarter protokollført.

Var lørdagen perfekt, ble søndagens seilaser ødelagt av vindstille.

VINDSTILLE. – Søndagen kunne kanskje vært droppet. Det var så å si vindstille i begge regattaene, men som kjent er det de beste som gjør det best under slike forhold, sier Friis, som antyder at de som valgte å kun være tre om bord nok hadde en ørliten fordel vektmessig.

Mesterskapet i Røyken ble også annonsert som et nordisk mesterskap for Express-klassen. men ingen andre nordiske deltagere stilte opp.

– Uteblivelsen av svenske båter var overraskende og bunner nok i det faktum at det er svært få norske (les: ingen) stiller på SM i klassen, mens svenskene sist (i 2006) stilte med 10 båter i NM, og stadig stiller i regatter i Norge. Gjensidig deltagelse på hverandres mesterskap og større regattaer gavner nok begge, sier Bjørn Vadholm.