Fra Optimist til Laser 4.7

Ung Optimist-mester går nye veier

Ung Optimist-mester går nye veier

Optimistjolle-seileren Harald Fæste gjør ikke som mange andre; seiler Optimist til han er 15 år for så å gå over til Europajolle. Den unge Drøbaksund-seileren dropper til neste år det siste Optimist-året og begynner i stedet å seile Laser 4.7.

Publisert Sist oppdatert

Beslutningen vil trolig vekke oppsikt, for det fins ingen aktiv Laser 4.7-klasse her i Norge for øyeblikket. Ute i verden er imidlertid klassen stor; under VM i Kroatia i år deltok hele 402 seilere fra 43 nasjoner. Der prøvde Harald seg og kom godt over 100 på resultatlisten.

Det skremte ham imidlertid ikke fra å starte med Laser 4.7 her i Norge.

– Noe må være først, sier Harald Fæste og røper at det også kan være flere fra Optimist-klassen på vei mot Laser 4.7.

BÅT Å VOKSE I. I Laser 4.7-klassen seiles det med helt normale Lasere – lik den Kristian Ruth seilte OL med – men forksjellen er at riggen er mindere. Båten har et seil på 4,7 kvm – som er enda et hakk mindre enn seilet som benyttes i Laser Radial – dameklassen i OL. Tanken bak Laser-konseptet er at man skal kunne vokse med den samme jollen gjennom å skifte rigg etter hvert som vekten øker.

14-årige Harald Fæste fra Drøbak har seilt Optimist i åtte sesonger, og selv om det ikke gikk helt etter planen i det som skulle vært optimistkarrierens høydepunkt, VM i Tyrkia i sommer, har Harald en merittliste i Optimisten som bare bestekompisen, Hermann Tomasgaard fra Drøbak (som fortsatt er aktiv i klassen), kan vise maken.

FLERE ALTERNATIVER. I alle år har veien vider fra Optimistjollen vært Europajolle.

– Dette gjelder fortsatt en stor del, men bildet er blitt mer nyansert de siste årene ved at mange går til Zoom8, 29er, brett og etter hvert også Laser.  Laser-klassen har blomstret opp på nytt de siste par årene, særlig etter hvert som Radialen er blitt populær, sier Kristian Fæste, pappaen til Harald.

Da deltagerne i Optimist-VM i fjor ble spurt om hvilke klasser de skulle seile etter Optimisten, svarte de aller fleste av de som skulle seile enmannsjolle at de skulle seile Laser.

– Men Laser Radial kan nok være litt i tøffeste laget for mange 14-15 åringer som kommer rett fra Optimisten. Derfor velger de fleste å seile Laser 4,7 et par år – og etter hvert  også i kombinasjon med Laser Radial, sier Kristian Fæste.

STERKT NIVÅ. Unge Harald Fæste har en klar ambisjon med sin seiling, for å nå toppen ønsker han matching med de aller beste, og dem mener han at han finner i Laser 4.7 internasjonalt der nivået er høyt.

– Den dobbelte VM-vinneren i Optimist, Filip Matika, var 17 år før han klarte å vinne VM i Laser 4,7, sier Harald Fæste.

Under en treningssamling i Drøbak nylig deltok det tre Laser 4.7, og skal vi tro far og sønn Fæste er det flere andre som kan være interesserte, og de er optimistiske med tanke på at de allerede i 2009 kan  stille med et fullt norsk Vlag uner EM i Helsingfors.Harald velger derfor å satse på Laser 4,7 de neste par årene. Men hvor artig er det å seile en båt ingen andre seiler? Det hjelper jo ikke at mange rundt om i verden seiler Laser 4,7 hvis ingen gjør det her.

– Det fine med Laser er at båtene finnes allerede. Har man en Laser tilgjengelig,  er det bare å investere i bunnmast og seil. Laseren kan deretter enkelt «oppgraderes» for en relativt billig penge ved å skifte rigg, slik at man etter hvert som styrke og teknikk tillater, det kan gå videre med Radial og etter hvert til Standard.