VM i seiling for studenter

Opp og ned for norske studenter

Opp og ned for norske studenter

Det har gått litt opp og litt ned for NTNU-studentene som deltar i VM i Frankrike. Mest av alt gleder de seg over fremgangen de gjør.

Mesterskapet går i La Trinite i Frankrike og studentene seiler i den franske båttypen Grand Surprise 30.

– Det er som å seile en stor Laser og den er svært følsom for vekt, forteller Eirik Rosenberg på det norske laget til SEILmagasinet.

I BOKSERE. Og i så måte prikket det norske laget seg perfekt inn: Maksimumvekten som mannskapet kan ha, er 530 kilo:

– Som eneste lag i boksere veidde vi oss inn med 529 kilo, forteller Rosenberg.

Lørdag var det tune up, mens selve mesterskapet startet søndag med tre seilaser. Kvelden før var det felles middag for alle deltagerne der alle skulle bidra med hver sin nasjonalrett. Det norske laget stilte med medbragt hvalbiff og kuppet ifølge Rosenberg hele showet.

Fullt så dominante var de ikke på banen, men de norske seilerne er langt fra misfornøyde. Etter første dag ligger de på 8. plass sammenlagt.

SEILASENE. Eirik Rosenberg forteller om opplevelsene:

Etter skippermøtet satte vi kursen for regattaområdet. Med 12 m/sek og i overkant av en meter med bølger lå det an til en fuktig dag i 

Biscayabukten.

Første regatta medførte en konservativ, men god start. Dagens bane var pølsebane, og ved første merkerunding passerte vi som nummer fem. 

Dessverre holdt det ikke løpet ut, og på den siste kryssleggen mistet vi to plasseringer og gikk tilslutt i mål som nummer seks.

KLUSS VED MERKET.  Etter flere tyvstarter i første regatta var hele feltet litt mer forsiktig i start nummer to. Vi kom dårlig ut, og med litt nølende manøvere i etterkant rundet vi toppmerket som siste båt. Vi seiler godt på lenseleggene og til tross for at fjorårsvinnerne fra Sveits prøvde å skyte merket slik at vi ufrivillig måtte vike og holdt på å rive med  oss våre japanske venner, seilte vi oss opp to plasseringer og gikk i mål på en niende plass.

Etter litt trøbbel med boathandling i de innledene regattaene, ga dagens tredje og siste regatta et bra løft.

LØFT. Feltet hadde etter hvert delt seg i to, hvor åtte båter lå i tett og fightet, mens de siste slet med båtfarten. Vi føler at vi nivåmessig ligger i siste halvdel av tetfeltet, hvor båtfart og pointing på kryss foreløpig er den største utfordringen. Tiltross for god seiling down wind ble det åttende plass ved målgang.

Sammenlagt etter første dag: åttende plass, to poeng bak sjette plass.

NOEN BETRAKTNINGER. De fleste andre lagene har deltatt før og har fordeler i å kjenne både baneområdet og båttypen. Vi er godt fornøyde med at vi helt klart henger med i riktig halvdel av feltet, tiltross for en god del småkluss i boathandlingen. Vi merker tydelig forbedringer for hver time i båten og satser i løpet av kort tid på å løfte nivået.

Feltet er svært samlet, og marginene små. Potensialet for å klatre på resultatlisten er helt klart til stede etter hvert som feil i boathandlingen blir luket bort.

Mesterskapet fortsetter denne uken.