Tips til jolleseilere

Når jolla skal i vinteropplag

Når jolla skal i vinteropplag

Jollesesongen er over for mange. Det er på tide å tenke vinteropplag. Men hvordan skal du gjøre det?

Publisert Sist oppdatert

Nå som kveldene er lange og kulda setter inn er det mange som velger å ta en pause i jolleseilingen. Men først bør du tenke litt på klargjøring for neste seilsesong. For alt du gjør riktig når det er tid for vinteropplag får du godt betalt for neste vår. Både når det gjelder vårpuss og sannsynligvis også på regattabanen.

SÅPEVASK. Når jolla er tatt opp for siste gang skal du gjennomføre en skikkelig såpevask, både innvendig og utvendig.

–Pass på at du ikke bruker kaustiske eller amoniakkholdige vaskemidler. Disse gjør gelcoaten mørkere. Skulle uhellet være ute kan du sannsynligvis gjøre skaden mindre dersom du bruker vannslipepapir 800–1200, mye vann og deretter polervoks, sier Bård Birkeland, som er en av landets fremste optimistjolleksperter.

Etter at båten er vasket og har tørket ordentlig skal du se etter skrammer og eventuelt større gelgoatskader.

Dessuten fjerner du skjolder og merker med slipevoks. Vær varsom med å bruke for grovkornet skrubbemiddel, for dette kan sette merker i gelcoaten.

SELVGJORT ER VELGJORT. Bør jeg levere jolla til et båtverksted for å reparere skader i gelcoaten, Bård?

– Gelcoatskader reparerer du selv, og det gjør du slik:

  • Vask skaden/såret med aceton for å fjerne fett.
  • Påfør ny gelcoat (husk riktig farge) med pensel. Heller litt for mye enn litt for lite.
  • La dette tørke i ett til to døgn, avhengig av temperatur.
  • Puss deretter bort overflødig gelcoat med vannslipepapir grad 800–1200. Husk å slipe med papiret i samme retning hele tiden og bruk rikelig med vann!

POLERING VENTER. Når dette er gjort er det klart for å påføre skroget polérvoks. Dette gjør du helst med håndkraft. Bruk polergarn eller myk klut, og husk å ta bare litt av båten ad gangen, ellers blir jobben mye tyngre.

– Gir du båten én slik runde om høsten og én om våren, vil du oppleve at båten blir mye blankere og finere, og skitten fester seg mye dårligere, sier Birkeland.

– Poleringsmaskinmaskin er for eksperter. Men velger du å bruke maskin, så pass på at den ikke har større hastighet enn 2000 omdreininger i minuttet, råder optimistprodusenten Winner i Danmark.

Kan jolla ligge ute i vinter?

– Den bør helst ligge innendørs – og tørt. Har du ikke plass til å la den ligge, kan du oppbevare den stående på hekken, men løft den fra gulvet med to planker slik at rorbeslagene ikke presses mot bakken.

BORT MED SALTET. Hva med seilet?

– Det vaskes med ferskvann, og rulles sammen, etter at det er helt tørt. Deretter skal riggen vaskes og settes tilbake i posen, etter at riggen er tørket. Ror og kjøl skal ha samme behandling som skroget. Skru gjerne av rorkultforlengeren slik at ikke gummien står bøyd hele vinteren.

– Flyteputer tas ut, vaskes og tørkes og tappes for luft. Og glem ikke at slepetau og skjøte (og eventuelt annet tauverk) også skal vaskes. Putt det gjerne i en «BH-pose» og gi det er runde i vaskemaskinen. Til slutt skal seiltøyet ditt (husk skoene) vaskes skikkelig i ferskvann. Deretter setter du inn glidelås og mansjetter med voks. Og så er det bare å glede seg til neste sesong, avslutter Bård Birkeland .