Perfekt timing for X-99 seilerne

Direkte fra Hankø til VM i Åsgårdstrand

Direkte fra Hankø til VM i Åsgårdstrand

Det blir non stop-seiling for de beste norske X-99-seilerne til neste år. De seiler direkte fra Hankø Race Week til sesongens viktigste utfordring, VM i Åsgårdstrand.

Publisert Sist oppdatert

Det åpne skandinaviske X-99-mesterskapet seiles fra 2. til 4. juli 2009, og allerede dagen etter samles VM-båtene i havnen i Åsgårdstrand, som er betydelig rustet opp for anledningen.

– Dette blir perfekt timing. På regattabanen på Hankø får X-99-seilerne glimrende anledning til å fintrimme båtene og samkjøre mannskapene før VM, sier formannen i X-99 klubben, Jon Stenslet til SEILmagasinet.

11. PLASS I 2003. Forrige gang Norge arrangerte VM i X-99-klassen på hjemmebane, var i Sandefjord i 2003, der hele 52 båter stilte til start, hvorav 18 var norske. Beste norske båt den gang var XESS, med skipper Ole Andresen, som havnet på 11. plass.

Fullt så høy deltagelse blir det ikke når VM-seilasene starter i Åsgårdstrand i dagene 5. til 10. juli neste år, men arrangøren, Åsgårdstrand Seilforening, ser frem til begivenheten:

– Så langt har rundt 30 båter meldt sin ankomst, men vi har godt håp om at antallet kan nærme seg 40 startende båter. Det blir en stor utfordring, Vi gleder oss til å arrangere VM. I tillegg til de norske seilerne, kommer det deltagere fra Tyskland, Danmark og Sverige. Vi skulle gjerne hatt noen nederlendere her, men det blir problematisk for dem å få fraktet båtene sine hit opp, sier Klaus-Peter Banze i Åsgårdstrand Seilforenings regattakomité.

GENERASJONSSKIFTE. Banze opplyser videre om at alle båter som er målt inn under Hankø Race Week, aksepteres i Åsgårdstrand, så slipper man å tenke mer på den saken.

– Det er veldig inspirerende for X-99 klubben at VM igjen arrangeres i Norge. Vi kan se et lite generasjonsskifte i klassen. Nye team rekrutteres. Vi er spente på  hva skipper Kristine Marie Bjerkestrand får ut av jentebåten FRONESIS, som kommer til VM i Åsgårdstrand helt fra Kristiansund. I tillegg stiller Handelshøgskolen BI med et team, og flere seilmakere satser. Gran Seil stiller med eget team, og de gutta har høye ambisjoner. Ambisjonen er at rundt 15 norske båter stiller i VM i Åsgårdstrand, sier Jon Stenslet.       

NORSKE HÅP. Blant de hvasseste norske X-99 teamene i VM nevner Stenslet også tradisjonelt gode båter som KRYSS fra Arendal med skipper Kjell Clement Ludvigsen, BARCAROLE med skipper Bjørn Vadholm, og SLAPPA fra Holmestrand med skipper Tobias Brodtkorb.

– Under VM i Sandefjord i 2003 var kombinasjonen nye seil og lite vind dårlig for oss. Vi endte veldig langt bak, men til neste år er det bare å trå til igjen og satse på revansje, sier skipper Bjørn Vadholm om bord i BARCAROLE til SEILmagasinet.

ÅSGÅRDSTRAND. – Regattabanen på Hankø regnes vel av de fleste seilere som det aller yppeste, men banen utenfor Åsgårdstrand er også meget fin, en bane seilerne trives på. Det blir livlig i idylliske Åsgårdstrand til sommeren, en perfekt ramme for VM, bare noen steinkast fra Edvard Munchs verdenskjente lille hus. Legg noen feriedager til Åsgårdstrand, oppfordrer Jon Stenslet.