Verdens største båtutstyrsmesse åpnet i dag

Navico med helt ny radar-teknologi

Navico med helt ny radar-teknologi

Amsterdam (SEILmagasinet): Da dørene ble åpnet for METS-utstillingen i dag morges, var det også klart for den mest massive presentasjonen av det utstyret du vil finne i båtbutikkene til neste år. Og den kanskje største nyheten stod Navico for; en helt ny radar-teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Navico har tatt i bruk helt ny teknologi som de har brukt mer enn fem år på å utvikle, og det var ikke uten stolthet at nyheten ble sluppet på åpningsdagen av fagmessen METS, der alt som fins av båtutstyr i alle nyttige og unyttige varianter finnes.

LAV STRÅLING. Navico Broadband radar, som de kaller nyheten, sender ut bare 1/2000 av stråling sammenlignet med en vanlig radar; ifølge Navico er strålingen bare 1/10 av strålingen fra en vanlig mobiltelefon, og radaren er også atskillig gjerrigere på strømforbruket enn andre radarer – tilnærmet 30% mindre.

Mens vanlige puls-radarer sender ut mikrobølger som blir returnert, sender Navicos radar ut en bølge med økende frekvens, og når den blir returnert, måles forskjellen mellom frekvensen som blir sendt ut og frekvensen på den returnerte bølgen.

Ved siden av mindre stråling, hevder Navico at teknologien gir et klarere radarbilde og den skiller bedre mellom objekter som ligger tett på hverandre – spesielt på korte avstander.

LETTERE Å BRUKE. Fordi den gir et klarere bilde skal den også være lettere å bruke; den krever ikke så mye «tuning» og kunnskap om å tolke radarbildet. Forstyrrelser fra bølger og regn filtreres vekk på en måte  som gjør at den er 5–10 ganger bedre enn en vanlig puls-radar, ifølge Navico. 

Radaren trenger heller ikke noen oppvarmingstid.

LED OG KARBON. Det var imidlertid ikke bare Navico som kunne lette på sløret under dagens åpning; overalt i de kjempemessige hallene det tar dager å gjennomgå, presenteres det nytt utstyr. Overalt blinker det i LED-lys – det er snart ikke en vanlig lyspære å oppdrive i båtutstyr. Like imponerende er det voldsomme utviklingen av utstyr produsert i karbonfiber. Her er både kreativiteten og elegansen stor.

SPENTE UTSTILLERE. METS-utstillingen er er en lukket fagmesse der kun bransjefolk og presse slipper inn, og det er naturlig nok økonomiske forutsetninger i disse tider som gjør at svært mange av utstyrsprodusentene er spente. Spesielt de som selger direkte til båtprodusentene; det store spørsmålet er om det vil bli produsert nok båter i det kommende året?

De som leverer utstyr til ettermarkedet, lever derimot i håpet om at «om ikke folk kjøper nye båter, så supplerer de båten de har med nytt utstyr».

– Det er like mye utstyr her, men langt færre besøkende i år, mente en garvet METS-gjenger SEILmagasinet snakket med.