Melges EM 2011

Haugesund – den perfekte vertsby

Haugesund – den perfekte vertsby

Ildsjel og Melges-seiler Jens Wathne trakk ikke fra noen ting, da han internasjonalt presenterte Haugesund som søker til EM i Melges 24. – Haugesund har alt som skal til, både til lands og til vanns, sa han. Dermed var 2011-EM i boks.

Publisert Sist oppdatert

I god tid før avgjørelsen ble tatt av de høye herrer i München, hadde han på et styremøte i den norske Melges-klubben sagt at det var på tide å få et Melges 24-EM til Norge igjen. Siden gikk det slag i slag. Nå er Haugesund for lengst i gang med forberedelsene til det første Melges-EM i Norge siden Arendal arrangerte det i 1999.

– Dette er en lokal dugnad der hele byen engasjerer seg. Ordføreren, turistsjefen, havnesjefen, idrettssjefen og næringslivet går inn for at Haugesund Seilforening, med formann Anders Lysgaard i spissen, skal kunne arrangere et EM som byen kan være stolt av. Mesterskapet foregår fra 28. juli til 6. august 2011 og er budsjettert til tre millioner kroner, sier Jens Wathne til SEILmagasinet.

ARRANGØR-BYEN. Haugesund, som er vant til å arrangere alt fra filmfestivaler til andre store begivenheter, er trygg på at byen har det som skal til. Hotell Rica Maritim ligger få meter fra brygga, som er 200 meter lang med plass til hele EM-flåten og litt til:

– Jeg har sagt til havnesjefen at vi må klare å fortøye opp til 120 båter, men vi skal være veldig fornøyd dersom rundt 80 båter stiller til start. Det finnes omtrent 50 Melges 24-båter i Norge, og bortimot 40 av dem bør delta. Italia, som ved siden av USA har den største Melges-klassen i verden, bør kunne stille med 6 til 10 båter. For øvrig venter vi deltagelse fra Tyskland, Sverige, Nederland, Frankrike, Tsjekkia, England, Sveits og Danmark, sier Jens Wathne.

Fra havnen og ut til regattabanen, ved øyene ut mot Nordsjøen, kommer man på 25 minutter. Banen bør passe Melges-seilerne perfekt. En Melges 24 trenger bølger og surfe-forhold for å seile maksimalt.

– Slike forhold har vi svært ofte på havet utenfor Haugesund, sier Wathne.

NORSK SATSNING. Jens Watne skal for øvrig starte i VM selv, i NOR 649 med det lystige navnet PARTY GIRL. Han regner med at han kan seile EM på hjemmebane med god samvittighet, etter å ha jobbet med arrangementet i tre år.

Watne er daglig leder i firmaet Bergen Seil AS, importør av Melges 24.

Firmaet har stilt fem Melges-båter til disposisjon, fire av dem for å bygge opp et Melges-miljø på Vestlandet, mens den femte båten er forbeholdt ungdom, som disponerer den vederlagsfritt. Målet er en flåte på mellom 20 og 25 Melges-båter langs kysten fra Bergen til Stavanger. Disse vil delta i en egen Melges Cup på Vestlandet.

– EM i Haugesund er en inspirasjon for seilere, som vil satse på denne båttypen frem mot EM. Nå har de nesten tre år å trene på, sier Jens Wathne.

Formannen i den norske Melges 24-klubben, Nils Hauff, er også meget fornøyd med at EM er lagt til Haugesund:

– Den norske Melges-klassen er blant de største i verden. USA og Italia troner på toppen, men vi kniver med Frankrike og England om tredjeplassen. Mange av Norges beste seilere seiler Melges 24, sier Nils Hauff til SEILmagasinet.

Den norske Melges-båten som har vært internasjonalt best de to siste årene, er NOR 554 med navnet TERRA EIENDOMSMEGLING:

– Dette teamet vant NM og Nordisk i både 2007 og 2008 og ble i tillegg beste amatørlag i VM på Sardinia med sin 20. plass. På grunn av trøbbel med fortsatt sponsing fra Terra, kan det hende at dette teamet satser videre i annen båt. Det viktigste neste sesong blir, foruten NM i Åsgårdstrand og Hankø Race Week, nordisk mesterskap i Estland og EM i Hyeres i Frankrike, sier Hauff.

Blant øvrige Melges-seilere som man regner med satser for fullt på EM i Haugesund 2011, lister han opp navn som Herman Horn Johannessen, Kristian Nergaard, Kristoffer Spone og Eivind Melleby, for å nevne noen av kandidatene.

Melges-formann Nils er klassifisert som International Race Officer av det internasjonale seilforbundet ISAF, og er i så måte aktuell til jobben som regattasjef under 2011-EM i Haugesund:

- Det er sannsynlig at jeg får en sentral rolle i EM, sier han.