Snart er det Nisseseilas

Se, der seiler nissen

Se, der seiler nissen

På et tidspunkt der de fleste seilere for lengst har rigget ned, er seilingen et fast innslag i juleforberedelsene for en gjeng entusiaster på Vestlandet. Nisseseilasen lørdag 6. desember vil ingen gå glipp av. Dette har vært tradisjon i 20 år.

Nisseseilasen, arrangert av Hjellestad Seilforening, har på sitt meste klart å samle over 50 båter i forskjellige LYS-klasser, inkludert doublehanded og egen Express-klasse. Og så lenge seilerne vet at de seiler direkte inn til pinnekjøtt, akevitt og øl, er de samtlige innstilt på å gi det lille ekstra som skal til når kulda setter inn.

OVER 50? – Dette er en uhyre populær tradisjon. Vi vet ikke om vi klarer å samle så mange som 50 båter i år. I fjor stilte 39 båter på startlinjen. Så langt har 23 båter meldt seg på, men påmeldingsfristen går ikke ut før 3. desember. Erfaringsmessig melder mange seg på i siste liten. Nisseseilasen er den 19. og siste regattaen i årets Horda-cup, sier Ole Johnny Sande Hella i Hjellestad Seilforening til SEILmagasinet.

HJELLESTAD. Han er i regattakomiteen, i tett samarbeid med regattasjef Ulv Hjellestad. Mange er bærere av  Hjellestad-navnet på disse trakter. Det var brødrene Brigt og Arne Hjellestad som for drøye 20 år siden hadde ideen til Nisseseilasen. I samarbeid med andre ildsjeler i seilmiljøet i Bergen klarte de å overbevise en rekke seilere om at sesongen slett ikke er slutt, selv om det nærmer seg jul. Nå er Nisseseilasen for lengst en tradisjon. Brigt Hjellestad lever ikke lenger, men broren Arne er deltager i regattaen.

Det seiles i LYS  på faste merker i Raunefjorden og Korsfjorden med start fra Hjellestadviken. I tillegg skal det konkurreres i Jetski i regi av Hjellestad Jetskiklubb, så det blir garantert både liv og røre i Hjellestadviken den første lørdagen i desember. I dette«nisseracet» deltar det endog deltagere fra Sverige, Finland og Danmark.

SEILVEST. Hjellestad Seilforening er en av tre seilforeninger lokalisert ute på Milde-halvøya, bare en halv times kjøring fra Bergen sentrum. Der finner vi også den største seilforeningen, Bergens Seilforening, og Milde Båtlag.  Hjellestad Seilforening og Bergens Seilforening samarbeider for øvrig om SeilVest, der målsettingen er å etablere et bærekraftig seilmiljø på Vestlandet, fra Stavanger til Ålesund.

– Samarbeidet er basert på at bredde skaper topp og topp skaper bredde. Det skjer mye i seilmiljøet på Vestlandet for tiden. Vi har en gjeng med meget gode jolleseilere som vi venter oss mye av i fremtiden, sier Ole Johnny Sande Hella.

NISSEFEST. Regattaen og jetski-konkurransen etterfølges altså av Nissefesten, et vestlandsk julebord med pinnekjøtt, kålrabistappe, akevitt og øl, slik tradisjonen er i vest. Premieutdelingen og festen foregår i foreningens lokaler på Hjellestadnaustet:

– Stemningen blir garantert meget høy med musikk, dans og mye moro. Dette er et høydepunkt for både seilere, feller, samboere og alle andre i miljøet, sier Ole Johnny Sande Hella til SEILmagasinet.

IKKE SLUTT. Og tro ikke at seilsesongen i vest er slutt med Nisseseilasen. Nei, allerede i januar 2009 arrangerer Åsane Seilforening regattaen Neglespretten, etterfulgt av regattaen Snøføyka i februar med Ran Seilforening som arrangør. Og i mars trår Bergens Seilforening til med regattaen Isbjørnen.