Rekordseilas endte i kullseiling

61 knop før det sa stopp

61 knop før det sa stopp

Loggen til trimaranen HYDROPTERE rakk å vise fantastiske 61 knop da båten forsøkte seg på å sette fartsrekord over 500 meter. Rett etterpå var de slutt, og båten lå med skrogene i været.

Publisert Sist oppdatert

Gjeldende offisielle fartsrekord ble satt av kite-seileren  Alexandre Caizergues fra Frankrike tidligere i høst med 50,57 knop i snitt over 500 meter. HYDROPETRE har notert en høyere fart enn dette, 52,86 knop. Det skjedde 5. oktober i høst, men rekorden ble ikke godkjent fordi distansen det ble seilt over ikke var fullt ut 500 meter.

REKORDJAKT. Derfor har jakten på rekorden fortsatt, og i går lå alt til rette for å sette rekord utenfor Napoleon Beach i Port-Saint-Louis-du-Rhone i Frankrike. Det blåste 35–38 knop med kast oppimot 45, noe som ga seg utslag i sifrene på loggen, som bygde seg opp fra 50 knop og endte på hele 61.

Men da flippet hele trimaranen, og den lå på et blunk opp-ned. 61 knop vil forbli et siffer på loggen, for de påkrevde 500 metrene ble aldri fullført.

BRETT-DOMINANS. Konstruktør og skipper Alain Thebault har imidlertid ikke tenkt å gi seg med dette. Fortest mulig skal båten bringes tilbake i seilbar stand og klargjøres for nye rekordforsøk. Sitt potensiale har den eksperimentelle hydrofoilbåten vist til fulle, og en eller annen gang vil de komme til å lykkes. Man må helt tilbake til 1993 da «en båt» innehadde fartsrekorden; nemlig YELLOW PAGES med 56.52 knop, for siden 1986 er det vindsurfere og nå i det siste kite-seilere som har dominert rekord-statistikkene.

Til tross for den enorme hastigheten, resulterte ikke kullseilingen i alvorlige skader, men det er meldt om småskader på noen av mannskapene.