Harald Fæste i lykkelandet sitt

Norsk Laser-håp tester formen i Australia

Norsk Laser-håp tester formen i Australia

Mens det er vinter i Norge, er det sommer og regattaseiling på andre siden av jordkloden – i Australia. Der er far og sønn Fæste – Kristian og Harald – på plass for å teste Laser-formen.

Publisert Sist oppdatert

Harald Fæste er på plass for tredje jul på rad, og etter å ha vunnet både Pacific Rim Championship og Australian National Championship to år på rad i Optimist-klassen, er det denne gangen Laser som gjelder for ham – på det som må kunne kalles lykkebanene hans.

– Det å kunne reise til hvor som helst og ikke en gang behøve å sende spesialbagasje, er noe av det som gjør Laseren til en så morsom båt. Når det i tillegg er mulig å finne gode startfelt hvor som helst på kloden, begrenses ikke sesongen av årstider og avstander, sier Kristian Fæste i en Epost til SEILmagasinet.

TRE REGATTAER. Regattaprogrammet de to er med på består av Western Australia State Championship i Perth som nettopp er avsluttet, Australian National Championship i Fremantle 27. desember–5. januar og Australian Youth Championship i Mandurah 7.–11. januar.

– Bare noen timer etter ankomst til Perth var det klart for Western Australia States Championship. Programmet som skulle seiles, var 10 seilaser, forteller Fæste.

90 LASERE PÅ PLASS. Tilsammen deltok 90 Lasere fordelt på tre klasser med Perth Yacht Club – SoPYC – som vertsskap. Foruten å gjøre opp om mesterskapet, deltok mange for å få trening til Australian National Championship som starter 3. juledag.

SoPYC ligger i Swan River noen få kilometer fra kysten.

– Elven har form som en stor innsjø, beskyttet for sjøen, men absolutt ikke vinden fra Det indiske hav rett utenfor. «The Fremantle Doctor» – den kraftige vinden fra vest som blåser nesten hver dag – gjør at Perth etter Chicago visstnok er den byen i verden hvor det blåser mest, noe vi fikk merke med en gang. Fordi det blåser så mye, velger også mange voksne menn å seile Laser Radial. Dette var derfor den største klassen med 36 deltagere. I Laser 4,7 deltok 22 og i Standard 28 båter, sier Kristian Fæste som selv deltok i Standard-klassen.

Og om sin egen innsats sier han følgende:

 

STIVE BEIN. – For meg ble det i likhet med forrige gang jeg seilte regatta her – i Laser-VM for 30 år siden – ingen medaljer. Til gjengjeld ble det mastebrekk og stive bein, men mye moro. Båten jeg hadde lånt, var en 1982-modell med original mast…

Bedre gikk det med yngste blad Fæste, som stilte opp i Laser 4,7-klassen.

6. PLASS. – Både fredag og lørdag blåste det friskt, mellom 8 og 14 m/sek. Harald som var en av feltets yngste og minste seilte jevnt godt og fikk plasseringer mellom 3. og 10. plass. Søndag morgen var det endelig litt lettere vind og da ble det en 2. plass og en spiker i protokollen. Søndag ettermiddag var «The Fremantle Doctor» tilbake med 8–10 m/sek, og selv med gode starter og gode lenser ble det 6. og 8. plass. Sammenlagt holdt det til en 6. plass, forteller pappa Kristian Fæste.

Komplett resultatliste finner du her.