Veivalget

– Bør Norge delta i OL i seiling?

– Bør Norge delta i OL i seiling?

I et historisk perspektiv er Norge en av de store seil-nasjonene, men i dagens målestokk er Norge en ganske liten aktør, ikke minst når det gjelder økonomiske ressurser. De ressursene som det satses på norsk OL-deltagelse, utgjør derimot en ikke ubetydelig andel av Norges Seilforbunds samlete ressurser, og derfor kan det i dagens profesjonelle klima være grunn til å spørre: Bør Norge delta i OL i seiling?

– Topp skaper bredde, det er et postulat som blir hyppig brukt når det skal forsvares at store ressurser brukes på noen få, slik tilfellet er når det gjelder satsingen på norsk deltagelse i OL i seiling. For i norsk målestokk er satsingen på norske  OL-seilere ikke ubetydelig; de får en god andel av de ressursene Norges Seilforbund har til rådighet.

KNØTTLITEN. I internasjonal målestokk er imidlertid den norske satsingen liten, for ikke å si knøttliten. Seilerne de norske skal måle seg med, kommer fra land som kanskje har 10, 15 eller 20 ganger så store ressurser å sette inn i kampen om medaljene, som Norge, og spørsmålet da er om dette ikke er rått parti for de norske representantene som sendes til OL med krav om å seile hjem medaljer og olympiske poeng?

Spørsmålet som kan stilles er om norske seilere noen gang vil kunne få gode nok forutsetninger  for å kunne hevde seg selv om de er aldri så målbevisste og seriøse? Eller bør man kaste inn håndkleet og si at OL ligger utenfor Norges rekkevidde når det gjelder profesjonell satsing på seiling?

BELØNNING. På den annen side: Det å delta i et OL er en stor opplevelse som gir minner og inspirasjon for livet for den som får oppleve det, og kanskje bør det være slik at god innsats og gode prestasjoner bør belønnes med en OL-tur, selv om medaljesjansene ikke er til stede? 

Ja, er det ikke nettopp slik at muligheten for å kunne delta i OL er en gulrot og en inspirasjon stor nok i seg selv til at det skaper aktivitet og får mange til å forsøke å bli best mulig seilere?

Og skulle de virkelig noen lykkes, vil det være til inspirasjon til enda flere; da vil toppene skape bredde.

HVA MENER DU? Det fins uttallige argumenter for å delta i OL, og for å la være, men i denne omgangen er «veivalget» svart/hvitt:

– Bør Norge delta i OL i seiling?