25 seilaser i mer enn 10 m/sek

Australia-tur ga verdifull trening

Australia-tur ga verdifull trening

Laser 4,7-seileren Harald Fæste fra Drøbak har hatt en juleferie utenom det vanlige: Flere uker med seiling i Australia. Utbyttet ble 32 seilaser hvorav 25 av dem gikk i 10 m/sek eller mer.

– Oppholdet i Australia har vært fantastisk lærerikt, forteller pappa Kristian Fæste, som var med sønnen sin til Australia og selv var med i noen Laser-regattaer.

Fæste forteller at  Harald fikk seilt tilsammen 32 seilaser, hvorav 25 gikk i 10 m/sek eller mer.

EM I FINLAND HOVEDMÅLET. – Det har gitt veldig god trening og et godt grunnlag frem mot hovedmålet, som er EM i Finland i august. Det mesterskapet kommer sannsynligvis til å bli det store ungdomsmesterskapet i Europa i år der 250 seilere fra mer enn 30 land vil være på plass. Men frem til da er det masse trening som skal til, sier han.

Den siste regattaen Harald Fæste deltok i var det australske ungdomsmesterskapet som ble arrangert i Mandurah sør for Perth mellom 7. og 11. januar. Harald var eneste norske deltager der. Ungdomsmesterskapet er det australske seilforbundets (Yachting Australia) mesterskap for ungdomsklassene, og det teller som uttak til blant annet ISAF Youth Worlds.

AUSTRALSKE UNGDOMSKLASSER. – Selv om det seiles i en masse forskjellige klasser i Australia er ungdomsmesterskapet forbeholdt de klassene Yachting Australia prioriterer og bruker ressurser på, og det er blant annet 29er, 420, Techno 293 seilbrett og Laser. Mesterskapet har høy prestisje i Australia, og blant tidligere vinnere finner vi navn som Tom Slingsby, Tessa Parkinson, Elise Rechichi, Nathan Outteridge og Ben Austin. Alle sammen OL- eller VM-vinnere, forteller Fæste til SEILmagasinet.

 

SPIKER I FØRSTE. For Harald Fæste åpnet mesterskapet på best mulig vis; han vant den første seilasen.

– Det var én av tre seilaser som ikke gikk i hard vind, kommenterer pappa Fæste, og antyder at det nok var lite vind som passet sønnen best.

Harald Fæste fulgte opp plasseringer mellom 6 og 10 og kjempet om plassene rett bak pallen.

– Men en dårlig dag i hardvinden på lørdag, og en bom på et vindskift på siste kryss i en av lettvindsseilasene ga til sammen 10 poeng for mye i potten i forhold til 4. plassen, og dermed ble det en 9. plass sammenlagt. Suveren vinner ble igjen Nicholas Poiree fra New Caledonia, forteller Kristian Fæste.

 

ISAF-VM SKAPTE DEBATT. ISAFs junior-VM går i år i Rio de Janeiro i Brasil 9. til 18. juli, og i den senere tiden har det vært en heftig debatt om uttakskriteriene mellom blant annet Norges Seilforbund, laserklubben og europajolleklubben. Mesterskapet foregår Laser Radial og på RS:X-brett.

NSF bestemte først at uttagningen skulle skje ved at Norges Cupene i Laser Radial i Horten (2. og 3. mai) og i Tønsberg 23. og 24. mai, men ettersom mange Europajolle-seilere har ønsket å være med i kampen om Brasil-billettene, har NSF omgjort vedtaket.

Nå er det kun Norges Cupen i Horten tidlig i mai som gjelder, men det skal seiles i Laser Radial. Det betyr at Europajolle-seilerne må låne båter.

– Selv om Norsk Laserklubbs standpunkt hele tiden har vært at det ville være mest rettferdig å ha to regattaer som grunnlag, tar vi NSFs vedtak til etterretning og vil legge forholdene til rette for at seilere fra andre klasser skal kunne delta i uttagningen, skriver Jon Anders Quamme, leder av Norsk Laserklubb på klubbens hjemmeside.

Sportslig leder i Laser-klubben, Truls Berger,  oppfordrer samtidig alle seilere som vil prøve seg i Laser Radial til å være med på Norsk Laserklubbs vintersamlinger i februar (Sandefjord) og mars (Asker) for å kunne legge et best mulig grunnlag.

For å delta i ISAFs junior-VM må man ikke være født før 1991.