Veivalget

NM for de få eller NM for mange?

NM for de få eller NM for mange?

I SEILmagasinets årlige sesongoppsummering går det frem at det ble kåret i alt 79 norgesmestre i seiling i 2008. Mange mener de mange mesterskapene er en viktig motivasjonsfaktor i lokalmiljøet, mens andre mener de mange mestrene bidrar til å vanne ut det å bli norgesmester i seiling. Hva mener du? Bør NM-reglene være som nå, eller bør en NM-tittel i seiling henge høyere?

Publisert Sist oppdatert

Dette er ingen ny diskusjon. Helt siden Norges Seilforbund ble stiftet i 1970 og seilsporten kunne smykke seg med offisielle NM-titler på linje med de øvrige i idrettsfamilien, har den såkalte «NM-statusen» vært gjenstand for debatter – mange heftige sådanne – opp igjennom årene.

Gjennom de snart 40 årene NSF har bestått, har dagens ordning med små justeringer bestått. Alle som har forsøkt seg på en innsnevring av NM-statusen til færre klasser, er blitt nedstemt, for det har alltid vært en sterk vilje i lokalmiljøene til å beholde NMene for de klassene som seilere flest faktisk seiler.

I den andre leiren har man ønsket at det å skulle kunne kalle seg norgesmester burde henge høyere. De har også pekt på at seilsportens status i media generelt er svak, for: Hvem i pressen skal kunne klare å holde styr på alle klassene og hvem de skal prioritere?

– Ingen idrett blir behandlet seriøst dersom hele 79 personer skal kunne kalle seg norgesmestre, er argumentet.

Og det er blitt gjort forsøk på spissing av NM ved å lage et NM som skulle stå over de andre:

Da Norges Seilforbund innstiftet stor-NM for en del år tilbake, var ideen å ha et samlet NM for alle OL-klassene – som media skulle fatte interesse for. OL-klassene rommet jo de høyest rangerte seilerne. Problemet var imidlertid at det var så få seilere som satset på OL at det ble et NM uten innhold. Redningen for mesterskapet ble å plusse på med Optimist- og Europajolle-seilerne. Derved ble NMet stort med hensyn til deltagelse.

I dag er stor-NM i første rekke blitt et NM for rekrutter.

NM-reglene slik de fungerer i dag gir en form for selvregulering av hvilke klasser som skal kunne kåre norgesmestre. Oppfyller godkjente klasseklubber minimumkravene med hensyn til deltagelse, får de NM. På den måten er det ingen bestemmende myndighet som plukker ut NM-klassene; det er seilernes egen aktivitet som gjelder.

Hva som tjener seilsporten mest og hva veivalget bør være, er sannelig ikke lett å vite, men det går ann å mene noe: - Bør vi ha et NM-system for mange klasser slik det er i dag eller bør norsk seilsport få færre NM-titler som henger høyere?

Gi tilkjenne din mening i denne ukens Veivalg!